impression image impression image

Natuurmiddag bij Stadsklooster San Damiano en de Franciscaanse Beweging

Op zaterdag 15 oktober organiseren Stadsklooster San Damiano en de Franciscaanse Beweging een natuurmiddag. Kom je verbondenheid met de natuur ervaren door meditatief te wandelen in de kloostertuin! De middag wordt begeleid door zuster Elisabeth Luurtsema (claris en woonachtig in Stadsklooster San Damiano) en Melissa Schilderink (religiewetenschapper en werkzaam bij de Franciscaanse Beweging).

Franciscus van Assisi zag alle schepselen - de mens, de dieren, de bomen en planten, de natuurverschijnselen, de aarde en de aardse elementen - als gelijkwaardig aan elkaar. Daarom noemde hij alle schepselen zijn broeders en zusters. In onze tijd zien we de natuur soms als iets waar we als mens boven staan, in plaats van dat we onszelf als onderdeel ervan zien. Die verbondenheid kunnen we (opnieuw) aanwakkeren en ervaren door meditatief te wandelen.

Meditatieve kloostertuinwandeling

Deze bezinnende wandeling voert ons door de kloostertuin van Stadsklooster San Damiano en langs de natuurlijke elementen. In kleine groepjes gaan we op pad en staan we stil bij verschillende plekken die de strofen van het Zonnelied en verhalen over Franciscus en Clara van Assisi verbeelden. We laten ons inspireren door de teksten en door wat we in de natuur van de kloostertuin zien en ervaren. Aan de hand van reflectievragen verkennen we de betekenis en lessen van de natuur voor onze eigen levens. Wat neem je mee?

Het startpunt van deze middag is tuinkapel La Foresta. We beginnen met het Zonnelied en een individuele stiltewandeling van een kwartier in de kloostertuin. Daarna gaan we in groepjes uit elkaar. Tussendoor is er gelegenheid voor thee en koffie. Na afloop is er ruimte om verder uit te wisselen en in gesprek te gaan.

Praktische informatie

Tijd: 13.30-15.30 uur (inloop vanaf 13.15 uur)
Locatie: Kloostertuin, via de tuinpoort aan de Van der Does de Willeboissingel 12, 's-Hertogenbosch (poort sluit om 13.30 uur)
Kosten: 12,50 (10,- voor FB-leden)
Aanmelden: aanmelden voor de middag in oktober is op dit moment nog niet mogelijk.