impression image impression image

De franciscaanse spiritualiteit vindt haar oorsprong in de wijze van leven van Franciscus en Clara, meer dan acht eeuwen geleden. Hun levens vormen het begin van een voortgaande beweging van mensen die hun idealen en levenswijze hebben overgenomen. De reacties van Franciscus en Clara op de ontwikkelingen en omwentelingen in de maatschappij van hun tijd, hebben ook ons veel te zeggen.

Ieder jaar is de Franciscaanse Beweging te gast bij een orde of congregatie uit de franciscaanse familie die zich verbonden weet met deze oude traditie. Een dag voor ontmoeting en kennismaking met het leven en de spiritualiteit van de ander.


Laat je inspireren en ga met ons mee.

impression image impression image

Te gast bij

De Franciscaanse Beweging is dit jaar te gast bij de zusters Franciscanessen in Oirschot. In hun klooster aan de Koestraat 37 wordt een kijkje geboden in het leven van de zusters zoals dat vroeger was, maar zien we vooral ook hoe ze hun erfgoed doorgeven en verbinden met de vragen uit de samenleving.

Over de congregatie
De congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot kent een lange historie. Vanaf 1623 heeft ze een veelomvattend erfgoed opgebouwd.

 

De zusters vingen in hun lange geschiedenis onderandere daklozen en vluchtelingen op, deden vormingswerk voor de kerk, gingen op missie naar Brazilië, verzorgden zieken en ouderen en gaven aandacht aan achterstandswijken. Ze boden een toevluchtoord voor mensen die op adem moesten komen. Ze gaven les op scholen en stichtten internaten. De zusters Franciscanessen worden nog regelmatig gevraagd om op school te vertellen over het kloosterleven en ‘De Weg van Franciscus’.

Om het rijke erfgoed onder de aandacht te brengen, heeft de werkgroep Geestelijk Erfgoed ervoor gezorgd dat er naast het museum dat inzicht geeft in het leven van de zusters zelf, actuele projecten zijn opgestart. Centraal staan hierbij de levensvragen van de zusters die vanuit hun spiritueel leven en werken een kompas bieden aan de samenleving van nu. Hun levens en verhalen worden verbonden aan de maatschappelijke vragen van onze tijd.


Ons progamma
We bezoeken het museum waarin de geschiedenis van de zusters wordt herleeft. Naast veel (oude) foto’s zijn er ook tal van voorwerpen te zien die een belangrijke rol hebben gespeeld in het kloosterleven.

Daarna worden we meegenomen in het erfgoed van de zusters en horen we hoe zij op een hedendaagse manier de samenleving willen inspireren met hun levensvragen in hun project ‘Leven met aandacht’.

Programma

14.00 uur: Ontvangst.
14.15 uur: Rondleiding klooster en museum.
15.15 uur: Koffie en thee in de refter.
15.45 uur: Presentatie over ‘Leven met aandacht’.
16.30 uur: Huiswaarts.

Bereikbaarheid

Oirschot is te eenvoudig te bereiken met eigen vervoer. Links voor het klooster is een laan naar parkeerplaatsen.

Met het openbaar vervoer is Oirschot te bereiken:

  • Vanuit Tilburg de trein om 13.00 naar Station Best. Bus 141 naar Oirschot. Uitstappen halte St Jorisstraat en dan 8 minuten lopen naar het klooster

  • Vanuit Den Bosch de trein naar Boxtel om 12.58 uur. Bus 299 en uitstappen op de markt in Oirschot en dan ongeveer 2 minuten lopen naar het klooster.

Locatie