impression image impression image

Oproep

In het jaar 1219 ging St. Franciscus van Assisi dwars door de vijfde kruistocht heen om de sultan van Egypte, Malek Al-Kamil, te ontmoeten. De mannen ontdekten in elkaar een groot verlangen naar vrede, ze hadden enkele goede gesprekken. Geïnspireerd gingen zij uit elkaar. Terug in Italië deed Franciscus de oproep om met klokgelui op te roepen tot gebed, zoals hij de islamitische muezzins vanaf de minaretten had horen doen. Hij schreef ook zijn ‘Lofzang op de Allerhoogste God’ waarin hij God aanroept met 33 namen, naar het aantal jaren dat Christus’ aardse leven duurde en geïnspireerd op de 99 Schone Namen van Allah.

Dit jaar valt 4 oktober, het feest van Sint Franciscus, op een vrijdag. Voor moslims wordt het middaggebed op vrijdag altijd in de moskee gehouden. In Vlaanderen is daarop een initiatief ontstaan die ze de Franciscan call for peace (de franciscaanse oproep voor vrede) noemen en die de franciscaanse familie nu ook in Nederland wil verbreiden.

Het idee is om op vrijdag 4 oktober 2019 om 14.00 uur de klokken van zoveel mogelijk kerken en kapellen te laten luiden. Dit is tijdens het ‘grote vrijdaggebed’ van de moslims. Op hetzelfde moment bidden christenen de ‘Lofzang op de Allerhoogste God’ en de moslims de ‘99 Schone Namen van God’. Wij doen dit als uiting van respect voor elkaar, om te getuigen dat we broeders en zusters zijn, maar vooral als oproep voor vrede in de wereld tussen christendom, islam en alle andere religies.

Dit initatief is inmiddels al over 18 landen verspreid.
 

impression image impression image

Wij willen alle gezindten oproepen zich aan te sluiten bij dit initiatief. Luid en/of bid je mee?
Op de website franciscancall4peace.org/inschrijving-actie wordt in kaart gebracht waar ter wereld mensen participeren in dit initiatief. Iedereen kan zich daar aanmelden. Via onderstaande links vind je documenten met meer informatie.

Gebedskaart 4 oktober

99 Schone namen van Allah

Lofzang op de Allerhoogste God

Wil je dit initiatief graag individueel steunen?
In het Italiaanse stadje Poggio Bustone bestaat de volgende traditie: in de ochtend van 4 oktober, het franciscusfeest, gaat een heraut door de straten om iedereen met Franciscus' woorden "buon giorno, buona gente!" te groeten. De bewoners groetten hem vrolijk met "buon giorno!" (goede dag!) terug. Is het geen goed idee, dat ook wij (net als de heraut in Poggio Bustone) op 4 oktober iedereen die we tegenkomen eens met "goede dag, goede mensen!" begroeten?

Of versier je Facebookprofielfoto met het speciaal voor deze actie ontworpen Facebookkader.