Welkom in de Spiegeltent

De Spiegeltent is een virtuele tent waarin cultuur en ontmoetingen plaatsvinden. We zien attracties en levenskunsten van heel gewone en bijzondere mensen. In februari gaan we dieper in op het thema 'zelfrelativering'.

Wil je een plekje op dit podium (op de website van FB en/of in FM) verwerven; met een verhaal, gedicht, foto, video, kunstwerk, lied of iets heel anders? Stuur je bijdrage naar info@franciscaansebeweging.nl

content-image content-image content-image content-image
impression image impression image

Zelfrelativering

We hebben allemaal verwachtingen en vooral in deze tijd zijn onze verwachtingen hooggespannen. Maar vaak loopt het anders dan je het zou willen. Hoe gaan we om met zulke tegenslagen, of hoe gaan we om met de hoge verwachtingen van anderen?

In het verhaal dat in het Franciscaans Maandblad van februari centraal staat, doet Juniperus heel bewust wat níét van hem verwacht wordt. Hij steekt de draak met zichzelf door op een wip te gaan zitten. De Romeinen die in groten getale, vol verwachting, naar hem toe komen, weten niet hoe zij zich in deze absurde situatie moeten gedragen. Hun eerbied slaat om in roddel en spotternij.

Juniperus kun je in dit verhaal als een soort clown zien: hij gaat volledig op in zijn rol en maakt zichzelf tot middelpunt van de spot. Een clown weerspiegelt ons leven, laat ons onze eigen kwetsbaarheid zien en relativeert die.

Lees hier het verhaal over Juniperus op de wip

impression image impression image

Op het podium

Paulien Bakker uit Hoogeveen

Haar gedicht 'de clown' werd gespot in de nieuwsbrief van Dichterbij Clowns.

Het verhaal van contactclown Rian van den Brand
Luister naar de podcast waarin Rian van den Brand (60) in gesprek gaat met Trouw over haar werk als contactclown. 

“Als contactclown bij Stichting Dichterbij Clowns probeer ik met mimiek, beweging en geluid in verbinding te treden met kwetsbare medemensen als dementerenden, mensen met een verstandelijke beperking, zieke kinderen en kinderen met een beperking. Een clown mag haar impulsen volgen, doen wat in haar hart leeft. En alles wat er is, is goed. Alles wat ik voel, is goed en mag er zijn.”

Klik hier om de podcast te beluisteren


In onderstaande video is Rian te zien als clown. Rian laat zien hoe ze als clown minder prettige emoties bevrijdt en transformeert, door deze naar buiten te brengen, het los te schudden en de emoties te laten stromen.

Video block

youtube-play-buton
impression image impression image

Studio FB

Muziek in de Spiegeltent! Luister iedere maand naar de nieuwe playlist van Studio FB, met muziek passend bij het thema.

Klik hier voor de playlist via Spotify
Klik hier voor de playlist via YouTube

Zijn er liedjes die je mist in deze muzieklijst, maar wel bij het thema passen?
Aanvullingen zijn meer dan welkom: alles mag!
Laat het ons weten via: info@franciscaansebeweging.nl

Alle afspeellijsten die we online delen blijven beschikbaar en zijn het hele jaar door te beluisteren.

Video block

youtube-play-buton

Video block

youtube-play-buton