Welkom in de Spiegeltent

De Spiegeltent is een virtuele tent waarin cultuur en ontmoetingen plaatsvinden. We zien attracties en levenskunsten van heel gewone en bijzondere mensen. In juli/augustus gaan we dieper in op het thema 'rijkdom door eenvoud'.

Wil je een plekje op dit podium (op de website van FB en/of in FM) verwerven; met een verhaal, gedicht, foto, video, kunstwerk, lied of iets heel anders? Stuur je bijdrage naar info@franciscaansebeweging.nl

content-image content-image content-image content-image
impression image impression image

Rijkdom door eenvoud

Een eenvoudig leven is een bewuste keuze
Eenvoudig leven is allesbehalve vanzelfsprekend in onze samenleving – waarin het onmogelijk lijkt om eenvoudig en rustig te leven. Door de druk om alles tegelijk te doen, maar ook door de eindeloze stroom aan afleidingen. Voor een eenvoudig leven moet je bewust kiezen. Als je je huis niet regelmatig opruimt, wordt het vanzelf een zooitje. En zo is het ook met eenvoudig leven. Als je er niet bewust aan werkt dan wordt je leven automatisch ingewikkeld en waarschijnlijk overweldigend.

Maar eenvoudig leven is niet altijd eenvoudig. Het helpt je wel richting meer voldoening, meer tevredenheid, rust, geluk en levenskwaliteit. Het hoeft niet in een keer. Juist het zetten van kleine stappen maakt het vereenvoudigen zo leuk. Als er een ding is dat je leven eenvoudig maakt, dan is het wel tevredenheid.                              
Sochicken.nl/13x-eenvoudigleven

Leven in eenvoud: hoe doe je dat?

Eenvoud – een beknopte geschiedenis voor vandaag
Het moderne leven is complex, veelvoudig en stressvol. Eenvoud is vaak ver te zoeken, constateert theoloog Frans Maas. “Complexe en vaak drukkende veelvoud is de situatie. En voor wie die veelvoud niet meer geldt – bijvoorbeeld bij het ouder worden – kan zij opnieuw verschijnen als verveling, niets dat nog trekt: leegte.” Kan eenvoud, als christelijk-spirituele deugd, de moderne mens verder helpen?

Eenvoud is niet hetzelfde als naïviteit of simpelheid. Naïef is wie met de vele mogelijkheden die zich aandienen geen raad weet, of zonder veel nadenken er één kiest en daar alles op inzet. Vanuit het gezichtspunt dat mij voor ogen staat, is eenvoud alle mogelijkheden beschikbaar houden, maar bij prioritering en realisering ervan zich laten leiden door de ene werkelijkheid die er toe doet. Wat die ene werkelijkheid is, zal van persoon tot persoon verschillen, maar ze is in ieder geval van een andere orde dan de mogelijkheden.

Gefragmenteerd leven
We leven in een tijd waarin zich een veelvoud van doelen en middelen aandienen en ons zelfs verplichten. Het leven van veel hedendaagse mensen is bij uitstek gefragmenteerd in tal van taken, zorgen en vermaken. Er bestaat voor velen nauwelijks nog een groter geheel – een groot verhaal – waarin die vele zaken tot elkaar geordend zijn. In die veelheid vervaagt prioriteit gemakkelijk. Wat meer en minder belangrijk is, wordt onduidelijk. Alles legt in bijna gelijke mate beslag op onze aandacht en inzet. Werk, ontspanning, familie, vrienden, cultuur, wetenschap, aan jezelf toekomen, al deze dingen claimen onze tijd en energie.

Willen we niet verloren lopen, dan komt het erop aan die ene werkelijkheid in beeld te hebben die er voor ons toe doet en daarnaar de vele wegen en middelen te ordenen. Voor religieuze mensen zal die wellicht anders zijn dan voor seculieren. Maar kunnen bijvoorbeeld materieel bezit of macht ook zo’n werkelijkheid zijn, of zijn dat middelen? In ieder geval zijn er verschillende benaderingswijzen en daarmee ook verschillende gestalten van die ene werkelijkheid. Voor de filosofie zou die gestalte wijsheid kunnen heten, voor de politiek het best mogelijke sociale contract, voor het onderwijs vorming in een brede zin van het woord, voor een religieus-spirituele visie is dat God.

content image content image
content image content image

Video block

youtube-play-buton

“It is the sweet, simple things of life which are the real ones after all.”
- Laura Ingalls Wilder

Video block

youtube-play-buton
impression image impression image

Studio FB

Muziek in de Spiegeltent! Luister iedere maand naar de nieuwe playlist van Studio FB, met muziek passend bij het thema.

Klik hier voor de playlist via Spotify
Klik hier voor de playlist via YouTube

Zijn er liedjes die je mist in deze muzieklijst, maar wel bij het thema passen?
Aanvullingen zijn meer dan welkom: alles mag!
Laat het ons weten via: info@franciscaansebeweging.nl

Alle afspeellijsten die we online delen blijven beschikbaar en zijn het hele jaar door te beluisteren.