Welkom in de Spiegeltent

De Spiegeltent is een virtuele tent waarin cultuur en ontmoetingen plaatsvinden. We zien attracties en levenskunsten van heel gewone en bijzondere mensen.

Wil je een plekje op dit podium (op de website van FB en/of in FM) verwerven; met een verhaal, gedicht, foto, video, kunstwerk, lied of iets heel anders? Stuur je bijdrage naar info@franciscaansebeweging.nl

content-image content-image content-image content-image
impression image impression image

Verloren zaken terugvinden

13 juni is de feestdag van Sint Antonius van Padua, patroonheilige van verloren zaken.
Het schietgebedje Heilige Antonius beste vrind, zorg dat ik ... weer vind! wordt vaak ingezet om het verlorene weer terug te vinden. Voor een zoekgeraakte sleutelbos, maar ook voor wezenlijke zaken – je kunt ook, zoals in het verhaal over Antonius en zijn preek voor de vissen, bijvoorbeeld je vertrouwen in de mensen even kwijt zijn.

Hoe gaat Antonius om met deze situatie? “Beter redeloze dieren dan trouweloze mensen”, dacht hij, en hij sprak tot de vissen die hem een luisterend oor, vertrouwen, liefde en dankbaarheid gaven. Laten we deze maand niet alleen aan Antonius denken, maar ook aan alle dieren, die nooit een oordeel klaar hebben en onvoorwaardelijk liefhebben.

Lees hier het verhaal over Antonius en zijn preek voor de vissen, herverteld door Peter Vermaat.

Watch any plant or animal and let it teach you acceptance of what is, surrender to the Now. Let it teach you Being. Let it teach you integrity — which means to be one, to be yourself, to be real. Let it teach you how to live and how to die, and how not to make living and dying into a problem.
- Eckhart Tolle

Waar is je hart?

Verzamel op aarde geen kostbaarheden, want die vergaan of worden gestolen. U kunt beter kostbaarheden in de hemel verzamelen. Die zullen nooit vergaan en nooit worden gestolen. Als uw rijkdom in de hemel ligt, zal uw hart daar ook naar uitgaan.” Matthëus 6:19-21 Met deze woorden richt Jezus zich tot ons met de vraag: ‘Wat geeft je houvast en veiligheid?’ De angst voor de diepte van eigen bestaan is niet weg te nemen door allerlei regeltjes en goede werken. Het menselijk leven biedt op zichzelf een houvast en wordt alsmaar bedreigd. De vraag is dan hoe we leren leven met de enige zekerheid die we hebben. We maken onszelf wijs dat er een zekerheid is die niet bestaat. De manier waarop we omgaan met geld, goederen geeft blijk van een levenshouding die ongeveer neerkomt op het idee: “Als we maar genoeg verzamelen als een hamster voor de winter, zijn we veilig.” Het is alsof het formaat van ons huis, de kwaliteit van inrichting ons een vleugje continuïteit en vastheid bieden.

De minderwaardigheid en het gebrek aan zelfvertrouwen van een mens is niet weg te poetsen met compensatie door materieel bezit. Elke angst boort een gat in de muur van zijn bestaan. Geld en bezit zijn geen universeel cement, dat de gaten en schuren toedekt. Uit ‘hebben’ volgt geen ‘zijn’. Alles wat uiterlijk leeg is dient nergens toe. Het is van belang dat het deel uitmaakt van een netwerk van levende verbanden. Jezus roept de mensen op om te zien waar ze hun voordeel kunnen halen, om die goederen na te jagen die een mens niet ontnomen kunnen worden. En wat blijft er nu over van ons, als wij de balans opmaken? Het is niet verkeerd om te verlangen naar geluk en ook niet om wat geld opzij te zetten. We mogen het zien in een groter geheel van een verlangen naar leven waarin we met alle aardse goederen niet kunnen voorzien. Het geld dat we een ander schenken omdat hij of zij het nodig heeft keert tot ons terug. De goedheid van Liefde is eeuwig.

Drewermann. De bergrede . pag 181-186

content image content image
content image content image
impression image impression image

Op het podium

Leeg gewassen

Al luisterend
spoelde uw schoonheid in de natuur
mijn ziel schoon
van alle overdaad
en wensen
van alle overmoed
en waan
van alle zelf bedachte constructies en oplossingen.

Innerlijk bevrijd van ballast
lichter geworden
in gevonden balans
trof ik
zieleruimte om te leven.

Hanneke Arts-Honselaar

Video block

youtube-play-buton

Antoniusbrood recept

Italiaanse versie van Antoniusbrood: Dolce del Santo Antonio genoemd.

Ingredienten
60 gr boter
1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
2-3 eetlepels abrikozenjam
50 gr rozijnen
gekonfijte sinaasappel naar smaak
30 gr gepelde amandelen
2 medium eieren
90 gr suiker
zout
1 snufje vanille
75 gr half bessenmeel
25 gr maïszetmeel

Bereiding
Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen. Rol het bladerdeeg uit op het papier in een vorm met een diameter van 19 cm, vouw de randen naar buiten. Leg op de bodem de jam, daarna de fijngehakte amandelen, fijner en grover, de rozijnen en het gekonfijte fruit (als je ze gebruikt). Verwarm de oven voor op 175 ° C.

Klop de eieren met de suiker en een snufje zout tot ze helder en goed opgezwollen zijn. Voeg de zaden van de vanilleboon toe. Voeg dan langzaam de boter toe. Zeef bloem en zetmeel en voeg ze van onder naar boven toe aan het mengsel zonder de eieren te verwijderen. Giet tenslotte alles in het eerder bereide bladerdeeg. Vouw de randen van het deeg naar binnen en bak onmiddellijk 30-35 minuten, controleer de gaarheid, zodat de cake licht goudbruin wordt. Laat het goed afkoelen voordat je gaat snijden.                                                                             www.ricettedicultura.com/2020/06

impression image impression image

Studio FB

Muziek in de Spiegeltent! Luister iedere maand naar de nieuwe playlist van Studio FB, met muziek passend bij het thema.

Klik hier voor de playlist via Spotify
Klik hier voor de playlist via YouTube

Zijn er liedjes die je mist in deze muzieklijst, maar wel bij het thema passen?
Aanvullingen zijn meer dan welkom: alles mag!
Laat het ons weten via: info@franciscaansebeweging.nl

Alle afspeellijsten die we online delen blijven beschikbaar en zijn het hele jaar door te beluisteren.