Welkom in de Spiegeltent

De Spiegeltent is een virtuele tent waarin cultuur en ontmoetingen plaatsvinden. We zien attracties en levenskunsten van heel gewone en bijzondere mensen. In mei gaan we dieper in op het thema 'geloven in groeikracht'.

Wil je een plekje op dit podium (op de website van FB en/of in FM) verwerven; met een verhaal, gedicht, foto, video, kunstwerk, lied of iets heel anders? Stuur je bijdrage naar info@franciscaansebeweging.nl

content-image content-image content-image content-image
impression image impression image

Geloven in groeikracht

“Ik kan het niet vinden tussen de andere kruiden”, zei broeder kok, die buiten in het holst van de nacht op zoek was naar peterselie voor Franciscus. Daar hebben we allemaal weleens last van; dat we het niet kunnen vinden, niet weten hoe we iets moeten aanpakken of er gewoon niet in geloven.

Het is goed om op dat soort momenten aan Franciscus’ advies te denken:

‘Niets is onmogelijk, doe wat je gevraagd wordt en het onmogelijke is mogelijk.'

Als je plukt wat je tegenkomt, dan zal de weg zich vanzelf voor je ontvouwen. En of je uiteindelijk een sprietje peterselie vindt of een hele bos, in beide gevallen is het de moeite waard.

Lees hier het volledige verhaal over broeder kok die peterselie plukt in de nacht, uit het meinummer van het Franciscaans Maandblad, herverteld door Guy Dilweg.

Video block

youtube-play-buton

Kijken of zien

Veel in ons leven begint met kijken. Door te kijken neem je waar, verken je de wereld om je heen. Kijken is een van de eerste dingen die je leert: ‘Kijk uit...!’ Alle contacten tussen mensen beginnen vaak met kijken. We kijken en hebben ons beeld klaar.

‘Zien’ verschilt hemelsbreed van ‘kijken’. In onze omgangstaal gebruiken we beide werkwoorden vaak door elkaar. Als iemand alsmaar naar je staat te kijken dan voel je je bekeken. Als iemand je ziet staan, dan bloei je op.

‘Kijken’ gebeurt met twee uitwendige ogen. ‘Zien’ doe je met je innerlijke oog. Zien doe je met je hart. Waar kijken kan
leiden tot verkilling, heeft zien juist een verwarmende werking. ‘Zien’ heeft te maken met aandacht voor iemand en komt tot uitdrukking in het beschikbaar zijn voor de ander.

Zien gebeurt op onze beste momenten en er zijn heel wat periodes dat we niets zien, en we alleen blijven kijken. Het is altijd weer genade, om van kijken naar zien te komen. Daar heb je soms tijd voor nodig, stilte om tot jezelf te komen en ook anderen die je op weg helpen om tot inzicht te komen. Soms zijn we blind en is het duister. En soms zijn er momenten van inzicht, van ‘zien, soms even’. Dan zien we waar het God om te doen is met ons en met deze wereld. Dan is ons geloven sterk en kunnen we de hele wereld wel aan.

content image content image
content image content image

“And now here is my secret, a very simple secret: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.”

― Antoine de Saint-Exupéry, The Little Prince

Video block

youtube-play-buton
impression image impression image

Studio FB

Muziek in de Spiegeltent! Luister iedere maand naar de nieuwe playlist van Studio FB, met muziek passend bij het thema.

Klik hier voor de playlist via Spotify
Klik hier voor de playlist via YouTube

Zijn er liedjes die je mist in deze muzieklijst, maar wel bij het thema passen?
Aanvullingen zijn meer dan welkom: alles mag!
Laat het ons weten via: info@franciscaansebeweging.nl

Alle afspeellijsten die we online delen blijven beschikbaar en zijn het hele jaar door te beluisteren.