impression image impression image

Tijdens deze bezinningsreis treden we in de voetsporen van Franciscus. Niet alleen letterlijk, door in de omgeving van Assisi de plekken te bezoeken waar Franciscus ook kwam, maar we treden ook in zijn voetsporen door de bezinning die in de reis ingebouwd is.

In de ochtenden ontmoeten we elkaar op ontspannen wijze rond franciscaanse thema’s. Daarna bezoeken we plekken die van waarde zijn voor de franciscaanse spiritualiteit. Een aantal middagen bieden we een optioneel programma in de omgeving van Assisi aan. Verder is er ´s middags gelegenheid om op eigen initiatief te lunchen, te rusten of om je verder te verdiepen in het thema van de dag. Na het avondeten (om 20.00 uur) is er geen programma. Er is gelegenheid voor rust, ontspanning, ontmoeting of een avondwandeling in Assisi. Ten slotte zijn er allerlei festiviteiten rondom 3 en 4 oktober in Assisi waar we in het programma rekening mee houden.

impression image impression image

Dagprogramma

DAG 1: Op weg gaan (29 september)
We komen aan in Assisi. 's Avonds treffen we elkaar voor de eerste gezamenlijke maaltijd.

DAG 2: Aarden in Assisi (30 september)
Vandaag begint het programma. We wandelen door Assisi en staan stil bij belangrijke plekken in het leven van Franciscus en Clara. We eindigen in de San Francesco bij het graf van Franciscus. Aan de hand van de fresco’s in de bovenkerk zien we zijn leven verbeeld.

impression image impression image

DAG 3: Bestemming (1 oktober)
We lopen door de olijfgaarden naar San Damiano en Rivotorto. San Damiano is waar Franciscus bij het kruis bad en zijn roeping vond. We staan stil bij onze eigen levensweg en bestemming. We bezoeken het klooster en lopen door naar Rivotorto.

DAG 4: Broeder- en zusterschap (2 oktober)
We lopen de stad uit naar Santa Maria Maddalena. Een belangrijke plek onder de melaatsen in die tijd, en lopen door naar Santa Maria degli Angeli waar we het kerkje Porciuncula bezoeken. Dit kleine kerkje werd door Franciscus hersteld.

impression image impression image

DAG 5: Eenvoud (3 oktober)
We verzamelen ons voor een wandeltocht in het Bosco Francesco. Het bos dat tegen Assisi aan ligt, om de stad achter je laten en stil te worden. We lunchen samen in het bos.

DAG 6: Pelgrim zijn (4 oktober)
Er is gelegenheid om het feest van 4 oktober mee te beleven in Assisi. Verder lopen we naar de Rocca en overzien de stad en het dal. 

DAG 7: Stilte (5 oktober)
Vandaag lopen we naar de Carceri: de kluizenarij waar Franciscus met zijn broeders vaak kwam. Een stevige wandeling door de bossen. De Carceri bezoeken we in stilte. We staan stil bij wat deze week ieder van ons gebracht heeft, wat we achterlaten en meenemen.

DAG 8: Onze weg gaan (6 oktober)
Ieder krijgt op deze zondagmorgen de gelegenheid om ergens in Assisi te kerken. Daarna nemen we afscheid van elkaar en gaan weer onze eigen weg.

Praktische informatie

Groepsgrootte
De reizen gaan door bij minimaal 10 deelnemers; het maximum bedraagt 18 deelnemers. Indien de reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we dat begin juli.

Reisleiding
De reis wordt begeleid door theoloog Mieke Dorssers en religiewetenschapper Melissa Schilderink.

Vervoer
De heen- en terugreis zijn niet bij de georganiseerde reis inbegrepen. De Franciscaanse Beweging stimuleert het reizen met de trein. Reizen met het vliegtuig kan naar het vliegveld van Perugia. Voor reisadvies kan contact worden opgenomen met het Dienstencentrum van de Franciscaanse Beweging.

Voor het vervoer ter plaatse geldt dat we de franciscaanse plekken uit het programma zoveel mogelijk te voet bezoeken. Vanwege het heuvelachtige landschap wordt enige wandelconditie aangeraden. We lopen tot circa 5 kilometer per dag. Als het te ver is om te lopen, wordt op eigen kosten gebruik gemaakt van openbaar vervoer of een taxi.

Overnachting en maaltijden
We verblijven op basis van halfpension in Assisi in een eenvoudig franciscaans onderkomen. De lunch is door eenieder zelf te regelen.

Kosten*
€ 790,- voor leden van de Franciscaanse Beweging. Niet-leden betalen € 845,-. De toeslag voor een eenpersoonskamer is €115,-. De kosten voor de reis zijn op basis van halfpension. Niet inbegrepen zijn de heen- en terugreis, de kosten voor lunch, drank buiten de maaltijden en eventueel vervoer taxi/OV.

*Voor mensen met beperkte financiële middelen is een bijdrage van het franciscaanse Rietfonds beschikbaar. De kosten voor de reis bedragen dan € 592,- voor FB-leden en € 633 voor niet-leden.

Reis- en annuleringsverzekering dient ieder individueel te regelen en is verplicht voor deelname aan de reis.

Inschrijven
Inschrijven voor deze reis is nog mogelijk.