Deze reis is volgeboekt, aanmelden is niet meer mogelijk.

impression image impression image

Tijdens deze bezinningsreis treden we in de voetsporen van Franciscus. Niet alleen letterlijk, door in de omgeving van Assisi de plekken te bezoeken waar Franciscus ook kwam, maar we treden ook in zijn voetsporen door de bezinning die in de reis ingebouwd is.

De ochtenden staan in het teken van bezoeken aan plekken die van waarde zijn voor de franciscaanse spiritualiteit. Na de lunch en middagrust ontmoeten we elkaar op een creatieve en ontspannen wijze rond thema’s uit de franciscaanse spiritualiteit. We delen wat de dag ons gebracht heeft en sluiten af met een gezamenlijk meditatief moment, met stilte en zingen.

Elke dag staat een thema centraal. Na het avondeten (om 20.00 uur) is er geen programma. Er is gelegenheid voor rust, ontspanning, ontmoeting of een avondwandeling in Assisi. Er zijn allerlei festiviteiten rondom 3 en 4 oktober in Assisi waar we in het programma rekening mee houden.

impression image impression image

Dagprogramma

DAG 1: Op weg gaan
We vliegen naar Perugia en reizen dan met busjes verder naar Assisi, dat is ongeveer een half uurtje reizen. Na aankomst en maaltijd maken we nader kennis met elkaar en ieders verwachtingen.

DAG 2: Aarden in Assisi
We wandelen door Assisi en staan stil bij belangrijke plekken in het leven van Franciscus en Clara. We eindigen in de San Francesco bij het graf van Franciscus. Aan de hand van de fresco’s in de bovenkerk zien we zijn leven verbeeld.

impression image impression image

DAG 3: Bestemming
We lopen door de olijfgaarden naar San Damiano en Rivotorto. San Damiano is waar Franciscus bij het kruis bad en zijn roeping vond. We staan stil bij onze eigen levensweg en bestemming. We bezoeken het klooster en lopen door naar Rivotorto.

DAG 4: Broeder- en zusterschap
We lopen de stad uit naar Santa Maria Maddalena. Een belangrijke plek onder de melaatsen in die tijd, en lopen door naar Santa Maria degli Angeli waar we het kleine kerkje Porciuncula dat Franciscus herstelde, bezoeken. De middag is vrij te besteden: tot het avondeten komen we niet samen. Vanuit deze plek kun je eventueel reizen naar Spello of Perugia.

impression image impression image

DAG 5: Eenvoud
Ieder krijgt op deze zondagmorgen de gelegenheid om ergens in Assisi te kerken. Daarna verzamelen we ons voor een wandeltocht in het Bosco Francesco. Het bos dat tegen Assisi aan ligt, om de stad achter je laten en stil te worden. We lunchen samen in het bos.

DAG 6: Stilte
We lopen naar de Carceri: de kluizenarij waar Franciscus met zijn broeders vaak kwam. Een stevige wandeling in stilte door de bossen. De Carceri bezoeken we ook in stilte.

DAG 7: Pelgrim zijn
Er is gelegenheid om het feest van 4 oktober mee te beleven in Assisi. En we lopen naar de Rocca en overzien de stad en het dal. We staan stil bij wat deze week ieder van ons gebracht heeft, bij wat we achterlaten en meenemen.

DAG 8: Onze weg gaan
Vertrek naar Perugia en van daaruit naar Nederland. We nemen afscheid van elkaar en gaan weer onze eigen weg.

Praktische informatie

Groepsgrootte
De reizen gaan door bij minimaal 10 deelnemers; het maximum bedraagt 18 deelnemers. Indien de reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we dat ruim voor vertrek.

Reisleiding
De reis wordt begeleid door Mieke Dorssers, werkzaam bij de Franciscaanse Beweging en Rens Stobbelaar, geestelijk begeleider met jarenlange ervaring als coördinator/begeleider van de franciscaanse kloosterweekenden.

Vervoer ter plaatse
Plaatsen worden zoveel mogelijk te voet bezocht. Het wandelen daarnaartoe gebeurt dan in stilte. Als het te ver is om te lopen wordt gebruik gemaakt van openbaar vervoer of een taxi, op eigen kosten.

Overnachting en maaltijden
We verblijven op basis van halfpension in Assisi. De lunch is door iedereen zelf te regelen, afhankelijk van waar we zijn en van ieders behoefte.

Kosten
€ 940,- (toeslag een-persoonskamer €85,-), op basis van halfpension, inclusief vlucht en reisleiding. Niet inbegrepen zijn de kosten voor lunch, drank buiten de maaltijden en eventueel vervoer taxi/bus.

Reis- en annuleringsverzekering dient ieder individueel te regelen en is verplicht voor deelname aan de reis.