impression image impression image

Met een groep van maximum 22 deelnemers verkennen we de verschillende plaatsen die getuigen van Franciscus en Clara. We maken uitgebreid kennis met hun spiritualiteit. We doen dat ‘kalm aan’: wie dat wenst, wordt met een taxibusje vervoerd naar de plek die we bezoeken (inbegrepen in de prijs). Wie graag te voet gaat, kan wandelen onder de begeleiding van een van de gidsen. Grotere afstanden leggen we af met een bus. Gedurende de hele reis houden we een rustig tempo aan met voldoende vrije tijd.

impression image impression image

Programma

Dinsdag 4 juni: We verzamelen op de luchthaven van Zaventem en vliegen naar Rome Fiumicino. Een bus brengt ons naar Assisi waar we 's avonds aankomen.

Woensdag 5 juni: We beginnen met een bezoek aan de Rocca Maggiore, de burcht boven de stad. Hier krijgen we een beeld van het leven in de 12e-13e eeuw waarin Clara en Franciscus hun leven leidden. In de namiddag starten we in de bovenstad en dalen we af naar de benedenstad via de Piazza del Comune. We ontdekken het geboortehuis van Franciscus en de omgeving waar Clara leefde.

impression image impression image

Donderdag 6 juni: In de voormiddag bezoeken we het klooster van San Damiano. Franciscus verbleef er tijdens zijn bekering en zocht er zijn roeping. Later woonden Clara en haar zusters in het kloostertje. We nemen voldoende de tijd om te verwijlen op deze bijzondere plaats. ’s Namiddags gaan we naar Santa Maria degli Angeli (Portiuncula). Daar kreeg de eerste broederschap van Franciscus vorm. Het was de centrale plaats van de groeiende broedergemeenschap. Franciscus stierf er, omringd door zijn broeders.

Vrijdag 7 juni: in de voormiddag is er vrije tijd. In de namiddag bezoeken we de San Francescobasiliek met haar prachtige fresco’s in de beneden- en bovenkerk. We bekijken de relikwieën en verwijlen bij het graf van Franciscus in de crypte.

impression image impression image

Zaterdag 8 juni: Na een diepgaande uitleg over het icoon, gaan we in de Santa Chiarakerk het originele Kruis van San Damiano bekijken en bezoeken we het graf van Clara. Het Kruis van San Damiano speelde een belangrijke rol speelde in het leven van Franciscus en Clara. ‘s Namiddags is er vrije tijd.

Zondag 9 juni: In de voormiddag bezoeken we de Carceri, een prachtige kluizenarij even buiten Assisi. Na uitleg over deze plek maken we er een stiltewandeling. We kunnen o.a. de grotten bezoeken waar de broeders zich terugtrokken voor gebed en meditatie. Nadien rijden we over de Monte Subbasio naar het stadje van Spello voor een kort namiddagbezoek

Maandag 10 juni: De voormiddagactiviteit wordt nog bepaald. We landen in Zaventem 's avonds.

impression image impression image

Algemene dagplanning


8.00 u. Ontbijt in het hotel
9.30 u. Gegidst bezoek in of rond Assisi
12.30 u. Middagmaal in het hotel
14.00 u. Vrije tijd
15.30 u. Gegidst bezoek in of rond Assisi
19.30 u. Avondmaal in het hotel


Iedere ochtend om 7.15 u. is er gelegenheid tot het bijwonen van de lauden, gevolgd door de eucharistie in de nabij gelegen Santa Chiarabasiliek, gezongen door de zusters Clarissen. Op sommige avonden zullen er groepsmomenten worden aangeboden. Deelname hieraan is geheel vrijblijvend.

impression image impression image

Meer informatie

Wanneer
Van dinsdag 4 tot maandag 10 juni 2019.

Voor wie?
Deze reis staat open voor iedereen. Vooral wie het wat langzamer aan wil doen en moeilijk lange afstanden te voet kan afleggen, zal genieten van deze comfortabele reis. Maar hoe we ook ons best doen om ons zoveel mogelijk met taxibusjes te verplaatsen: Assisi blijft een stadje met hellingen en trappen die je – op je eigen tempo – zelfstandig moet kunnen ‘overwinnen’. Voor deelnemers die graag wandelen, voorzien we wandeltrajecten doorheen de natuur, naar de iets verder gelegen plekken.

Verblijf
We verblijven in het centrum van Assisi. Er zijn zowel tweepersoonskamers als eenpersoonskamers, maar die laatsten zijn beperkt.

Wie begeleidt deze reis?
Francine Demarsin verdiept zich al jaar en dag in de spiritualiteit van Franciscus en Clara. Zij is vrijwillig medewerker van TAU.
​Stijn Demaré is stafmedewerker van TAU.