impression image impression image

In het voorjaar van 2024 kun je weer met de Franciscaanse Beweging op stap door Umbrië. We lopen van Stroncone, via het Rietidal naar Assisi. Onderweg komen we langs diverse prachtige kleine kloosters die allemaal een rol hebben gespeeld in het leven van Franciscus van Assisi.

Tijdens de pelgrimstocht maak je op een laagdrempelige manier kennis met het leven en de spiritualiteit van Franciscus van Assisi. We wandelen in het voetspoor van Franciscus in de streek waar hij leefde en rondtrok met zijn medebroeders. Door afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen kunnen we figuurlijk stilstaan bij ons leven. Tijdens het lopen gaat dat als vanzelf. De drukte van thuis valt van je af en de wonderlijke dagelijkse ervaringen op de route nemen die plaats in.

Onderweg staan we open voor wat ons toekomt. Dat kan regen zijn, zon, harde wind, een te klein en rammelend bed of een luxe overnachting met zwembad. Die afwisseling en diversiteit zijn onderdeel van het pelgrimeren. Niet alles is tot in de puntjes te regelen. Dat laat ruimte voor de mooie toevalligheden die een tocht memorabel maken.

Praktische informatie

Reisleiding

De tocht wordt begeleid door Thomas Hontelez (34). Hij is directeur van de Franciscaanse Beweging en religiewetenschapper. In 2019 verscheen zijn boek Wandelen naar Wijsheid. Hij begeleidt al ruim 5 jaar tochten voor de Franciscaanse Beweging en liep zelf in 2014 van Nijmegen naar Istanbul en in 2022 de 4200 kilometer lange Pacific Crest Trail in Amerika. Zijn tochten kenmerken zich door laagdrempeligheid. Vooraf en onderweg is er ruimte voor stilte en bezinning, maar zeker ook voor gezelligheid en voor het genieten van al het goede dat Italië te bieden heeft.

Overnachtingen

De overnachtingen langs de route zijn erg verschillend van aard. Het is een weinig belopen route en de infrastructuur is daar ook naar. Soms slapen we in een wat luxer onderkomen, maar even zo vaak in een B&B. We delen vaak kamers met elkaar. Het is niet mogelijk om eenpersoonskamers te boeken.

Zwaarte van de tocht

Van deelnemers wordt een goede wandelconditie verwacht. Je draagt je eigen bagage en loopt over zeer stenige en oneffen paden. In totaal lopen we circa 190 kilometer, verdeeld over 9 wandeldagen van tussen de 18 en 31 kilometer. We houden geen rustdagen.

Kosten

De kosten voor deze reis zijn € 1.175.-.

*Mensen die van een minimuminkomen moeten rondkomen kunnen een beroep doen op het Rietfonds van de Franciscaanse Beweging. Dat vergoedt 25% van de reissom. De reissom komt daarmee op € 881,-. Wil je hierop aanspraak maken, stuur dan een e-mail naar rietfonds@franciscaansebeweging.nl

Inbegrepen in de reissom: 

-          12 overnachtingen, diners en ontbijt;
-          Reisleiding/gids;
-          Pelgrimspaspoort.

Niet inbegrepen:

-          Reis naar startpunt in Italië;
-          Lunch;
-          Drankjes;
-          Eventueel bezoek aan musea etc.

nb. De Franciscaanse Beweging stimuleert het reizen met de trein. Via het Dienstencentrum kan de reis van de reisleider opgevraagd worden om met hem mee te reizen.

Kennismakingsbijeenkomst

Voorafgaand aan de voettocht organiseren we een kennismakings- en informatiebijeenkomst voor alle deelnemers. De bijeenkomst vindt plaats op 2 maart van 10.30 tot 12.30 uur op het Dienstencentrum van de Franciscaanse Beweging in Den Bosch.