impression image impression image

'Zaterdag is er uitgifte van boerenkool, winterpostelein, bieten, raapjes, prei en nog wat romanesco (rode sla).' Aldus een bericht op vrijdag 15 november. Fijn, dan weten we wat we de volgende dag als oogst kunnen ophalen op 'onze boerderij´. Want: sinds dit voorjaar zijn we lid geworden van een beginnende Herenboerderij in Assendelft. 

De Herenboeren zijn een landelijk concept dat al 10 jaar bestaat, maar sinds kort dus vlakbij. We zijn momenteel met 110 leden, en daar kunnen er nog 140 bij. Het idee is simpel: we kunnen ons veel zorgen maken over het klimaat en het milieu, we kunnen demonstreren, waken, bidden en bewust consumeren. Maar het allerbeste is om zelf iets te doen! Praktisch. Zorgen dat je groente (en voor ons binnen enkele jaren ook fruit) zonder transport en verpakkingen rechtstreeks in je eigen tas terechtkomt, en dat nog biologisch ook en zonder subsidies of Europees geld.

impression image impression image

De sfeer is heel goed en aanstekelijk. We zitten samen in een positief sociaal proces. Er heerst een gevoel van 'samen maken we de wereld een stukje beter', en dat doen we op een gezellige manier. Van de 110 leden zijn er ongeveer 30 die doordeweeks op het land werken, een dagdeel of een uur, net hoe het uitkomt. Daar zit ik zelf bij. Er is een oogstploeg voor de zaterdagochtend, en een uitgifteploeg die dan tussen 11 en 12 uur alles eerlijk verdeelt onder de leden. Samen hebben we een boer in dienst die alles coördineert en de vrijwilligers (de leden) aanstuurt. Ook zijn er nog ploegen voor biodiversiteit, communicatie, financiën en noem maar op. Het is ook bijzonder dat 'onze' boerderij onderdeel is van het nieuw opgerichte landgoed Rorik, waar ook twee restaurants zitten, een camping, een wijngaard en nog andere hoopgevende initiatieven.

Het kost natuurlijk ook wat. Als je lid wordt, wordt er een inleg gevraagd van 2.500 euro (eenpersoonshuishoudens betalen de helft). Verder betaal je abonnementsgeld per week voor de lopende kosten. Volgend jaar gaan we van 0,9  naar 11 hectare oppervlakte. Dan zal de waarde van de geleverde groente en aardappelen het abonnementsgeld gaan dekken. Maar ja, het is natuurlijk ook een kwestie van waar we de meeste waarde aan hechten.

impression image impression image

De leden komen uit Kennemerland en de Zaanstreek. Het ophalen op zaterdag wordt meestal met andere leden in de buurt afgesproken, zodat je er zelf niet elke week heen hoeft en toch de groente ontvangt. Ook dat zorgt voor nieuwe en mooie contacten.

Wat ik tot dusverre zelf merk is dat we creatiever zijn gaan koken. Je krijgt iets, bijvoorbeeld in de nazomer veel courgette en snijbiet, en daar ga je dan iets van maken. Soep, koekjes, een ovengerecht, noem maar op. Er is een speciale app-groep met recepten; zo inspireren we elkaar en leven we dichter op het seizoen, meer verbonden met moeder aarde.

Wordt de wereld hier beter van? Zeker! Kunnen we hier zelf iets aan doen? Ja!
Kijk op herenboeren.nl of er bij u in de buurt een Herenboer is. Er zijn er al 22 verspreid over heel Nederland.