Verhalen te over: je weg zoeken en vinden
Maar weinig mensen weten van jongs af aan meteen al wat het doel in hun leven is; alle andere mensen vinden hun levensdoel stapsgewijs, vaak door steeds weer een van hun dromen op te geven.
De franciscaanse traditie leeft door verhalen. Over Franciscus en zijn volgelingen wordt primair verteld. Deze verhalen leveren een bron van inspiratie voor het leven van alledag, ook voor mensen die de verhalen nog niet kennen. Om handen en voeten te geven aan de franciscaanse traditie en spiritualiteit bieden we verhalen en werkvormen aan rondom de franciscaanse oerverhalen. Dit materiaal kun je thuis gebruiken, maar is ook bruikbaar voor lessen of bij bijeenkomsten met bijvoorbeeld je kerk.
Maar weinig mensen weten van jongs af aan meteen al wat het doel in hun leven is; alle andere mensen vinden hun levensdoel stapsgewijs, vaak door steeds weer een van hun dromen op te geven.
In dit verhaal vraagt Franciscus om stenen om het kerkje van San Damiano te herstellen. Stenen dragen een symboliek in zich. Veel stenen hebben al een hele reis door de tijd en het landschap afgelegd. Ze kunnen ons helpen om los te komen van gedachten of woorden en om op een andere manier ons verhaal te vertellen. Welke stenen kies jij? Wat zeggen die over je leven?
Juniperus had het vermogen om wel eens door te slaan in zijn goedbedoelde acties. Hij wordt niet voor niets gezien als een clown, een joker. We zouden willen dat we af en toe zoals hij, zonder eigenbelang en uit een mateloze liefde kunnen handelen. Maar of we ook het vermogen hebben om onszelf uit benarde situaties te redden die door zulk gedrag ontstaan? Misschien kiezen we toch liever voor de balans.
In dit verhaal vertelt Clara over de gloed van liefde. Wat doet jouw vuur aanwakkeren?
Het woord ‘eenvoud’ betekent letterlijk ‘de hoedanigheid van weinig samengesteld, niet ingewikkeld te zijn’. Franciscus wenste dat geleerden en ongeletterden, priesters en lekenbroeders in nederigheid niet voor elkaar onder zouden doen maar samen steeds één van hart zouden zijn.
Soms hebben we een worsteling nodig om te worden waarvoor we uiteindelijk zijn bestemd.
In de verhalen van Franciscus lezen we dat we niet moeten proberen als een soort superheld boven onze eigen kwetsbaarheid uit te stijgen, maar dat we onze tekorten mee mogen nemen. Draag de minder goede eigenschappen van jezelf en van de ander.
Er zijn verhalen die je als sieraad bij je draagt. Het zijn de mooiste, bijzonderste verhalen waarvan iedereen mag weten. Maar er zijn ook verhalen die je minder makkelijk vertelt. Dit zijn herkenbare verhalen over spijt, angst, jaloezie en twijfel en falen. Door ze te horen en te vertellen, steunen en bemoedigen we elkaar.
In de herfst mogen we genieten van de bladeren die verkleuren, vallen en afsterven. Een symbolisch proces van loslaten. Voor mensen is dat niet alleen in de herfst, maar gedurende ons hele leven. Loslaten is nodig om opnieuw sterker door het leven te gaan!
In dit verhaal geeft Franciscus ruimte aan de kwetsbaarheid van de ander. Een kring van liefde en licht.
Loslaten-en-overlaten: het komt neer op wat we geloven noemen, of liever nog: vertrouwen.
‘Niets is onmogelijk, doe wat je gevraagd wordt en het onmogelijke is mogelijk.’
Een vreemde vogel is iemand die er vreemd uitziet of zich anders gedraagt. Zo’n vogel pikt in ons vertrouwde wereldje, brengt het een en ander in beweging en laat ons anders kijken naar bepaalde situaties.
Hoe kunnen we op afstand toch verbonden zijn met elkaar?
"We moeten de mensen blij maken" zei Elisabeth van Thüringen. Vier je mee?
In 2022 deelden we iedere maand twee vlaggetjes - een voor jezelf en een om weg te geven - met een inspirerende tekst, illustratie en een verhaal rondom het thema vreugde. Samen vormen de vlaggetjes een slinger van vreugde. Om het leven mee te vieren en in het voorbijgaan even bij stil te staan.
Met de gespreksstoof eet je uit dezelfde (stoof)pot om je verbondenheid met elkaar en de schepping te vieren, elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen over het thema vreugde.