impression image impression image

DIT EVENEMENT IS AFGELAST IVM DE ANTI-CORONAMAATREGELEN

Al heel vroeg is de mens begonnen met verhalen vertellen. Zo werden er al in 15.000 v. Chr. verhalende schilderingen in grotten aangebracht. Verhalen geven betekenis aan je leven. Ze laten zien wat voor jou van waarde is. Verhalen vormen dan ook een belangrijk bestanddeel van godsdienstige tradities. Zo kwam in het oude Griekenland de traditie tot leven door epossen en tragedies over hybris, het onontkoombare lot en eerbied voor de goden.

Ook de franciscaanse traditie leeft door verhalen. Over Franciscus en zijn volgelingen wordt primair verteld. Een schat aan verhalen over hen staan ons ter beschikking. Deze verhalen leveren een bron van inspiratie voor het leven van alledag. Ook voor mensen die de verhalen nog niet kennen.

impression image impression image

Workshops

1 VERTEL EENS...

Peter Vermaat is dichter en verhalenverteller en hoofdredacteur van Franciscaans Leven.
Hoe vertel je een verhaal? Deze workshop bestaat uit concrete handreikingen en oefeningen waarmee een eerste stap gezet wordt op de weg van het zelf vertellen. Vertellen is een totale performance, waarin ook mime en lichaamstaal een belangrijke rol spelen.

impression image impression image

2 WAT VERTEL JE ME NOU?

Hubert Bisschops ofs is verbonden aan de Franciscaanse Beweging (werkgroep Studie en Vorming en redactie Franciscaans Leven).
Als iemand je iets over Franciscus en zijn eerste volgelingen vertelt, wil je graag weten waar dat verhaal vandaan komt. Bijvoorbeeld omdat je de vertelde versie ooit anders had gehoord. Ook kun je geraakt zijn en wil je het voor jezelf nog eens lezen om erover na te denken. In deze workshop zal Hubert Bisschops ingaan op de vele bronnen met franciscaanse verhalen en uitleggen waarom over eenzelfde gebeurtenis verschillende verhalen zijn opgeschreven.

impression image impression image

3 VERHALEN BOUWEN

Machteld Touwen is (theater)schrijver en publiciteitsmedewerker bij de Franciscaanse Beweging.
Wat komt er allemaal kijken bij het vertellen van een verhaal? De stem, lichaamshouding, rekwisieten. En het verhaal dan? Tijdens deze workshop onderzoeken we hoe je de bouwstenen van een verhaal kunt gebruiken om zelf tot vertellen te komen. Daarbij kun je denken aan locatie, personages, handeling en obstakels. Met de pen in de hand doen we oefeningen en creëren we onze eigen vertelling.

Praktische informatie

Programma

13.00    Ontvangst
13.30    Woord van welkom
13.35    Inleiding door Peter Vermaat
14.20    Pauze met koffie en thee
14.35    Inleiding door Willem Marie Speelman
15.20    Pauze
15.35    1ste ronde workshops
16.25    Gang naar volgende workshop
16.30    2de ronde workshops
17.20    Afsluiting van de middag
17.30    Huiswaarts

 

Kosten

Deelname aan de studiedag kost € 20,- (€ 15,- voor FB-leden).

Locatie