impression image impression image

Ieder jaar organiseert het Franciscaans Jongerenwerk eind september/begin oktober in en rond de Megense kloosters van de minderbroeders en de zusters Clarissen het ‘Franciscaans Jongerentreffen’. Een weekend met vieringen, bezinningsmomenten en een rijke variatie aan workshops bedoeld voor jongeren van 16 t/m 30 jaar. Ook is er volop gelegenheid voor ontmoeting met leeftijdsgenoten in een gezellige sfeer. Dit weekend wordt voorbereid en begeleid door een groep jongeren samen met en enkele broeders. Het Franciscaans Jongeren Treffen vindt dit jaar plaats van vrijdag 27 t/m zondag 29 september. Tot en met 13 september kun je je inschrijven voor deze 20e editie met als thema 'Over grenzen'.

impression image impression image

Over grenzen

Een thema met meerdere kanten: wie grenzen overschrijdt komt in nieuwe, onbekende werelden en dat kan heel verrijkend zijn. In andere situaties is het belangrijk om je eigen grenzen te kennen en te erkennen. De verschillende aspecten van het thema komen aan bod in de vieringen, in het verhaal van een vluchteling op zaterdagmorgen, in een variatie aan workshops op zaterdagmiddag én in de bijzondere feestavond op zaterdag. Zondag is er een feestelijke eucharistieviering.

Kom vieren, workshops volgen, gezelligheid ervaren en geloof delen.

Workshops

Op zaterdag zijn er twee workshoprondes. Hierbij geldt een maximum aantal deelnemers per workshop. Bij aanmelding kun je je voorkeur voor twee workshops doorgeven.

1. “BeGRENS” – persoonlijke grenzen (h)erkennen en bewaken
Onze snelle samenleving vraagt veel van mensen, overvraagt ons soms ook. Oververmoeidheid, burn-out, slapeloosheid, somberheid – de statistieken laten zien dat steeds meer jonge mensen ermee te maken hebben. Welke handvaten zijn er om jezelf mentaal gezond te houden, de balans te (her)vinden? In een aantal oefeningen verkent Hanneke ter Maat met jullie samen hoe je persoonlijke grenzen (h)erkent en op welke manier je ze kunt bewaken. Niet in een soort therapeutische sessie, maar luchtig en praktisch.

2. "Ja zeggen en zingen, een bevrijding!"
God gebruikt in alles zijn stem. Hij schept met Zijn stem (“Hij sprak en het was…”), hij roept mensen, Jezus geneest mensen en wekt zelfs doden op met Zijn stem. Geschapen als we zijn naar Gods beeld en gelijkenis, kunnen we in onze stem een goddelijke kracht vinden, die van Hem uitgaat. Met onze stem gaan we ‘Over grenzen’… van binnenwereld naar buitenwereld, van idee en gedachte naar iets creëren en in gang zetten. We kunnen dingen maken en breken met onze stem. Met ons ‘ja’ - en soms ook ons ‘nee’ - maken we de wereld mooier en komen we dichter bij Hem. Samen met broeder Fer van der Reijken en Frank Janssons begin je in deze workshop heel eenvoudig met ‘ja’ en ‘nee’ zeggen en voorzichtig te zingen. We reflecteren wat het met ons doet. Ten slotte zingen we een paar liederen die passen bij het weekend.

3. Namaste! Over grenzen naar India. Ga je mee?

Op de kortste, rechtstreekse route van Nederland naar India passeer je slechts zeven landsgrenzen en toch is het een afstand van ruim 7000 kilometer. Letterlijk en figuurlijk een wereld van verschil. Namaste! Welke grenzen kwamen wij tegen, hoe gingen wij er mee om? Hoe deed Franciscus dat en hoe zou jij dat gedaan hebben? Samen met de broeders Jan ter Maat en Hans-Peter Bartels bezoek je India en we bekijken of het open of onoverkomelijke grenzen zijn. Ga je mee?

4. Grensverleggend lezen 
Over de grenzen van tijd en cultuur heen wil de Bijbel ons aanspreken. Maar hoe lezen wij? Zijn wij bereid ons te laten aanspreken en ons daardoor in beweging te laten zetten? Met een beetje hulp en inspiratie van Kierkegaard duiken we samen – en ieder persoonlijk – in de parabel van de barmhartige Samaritaan. Op welke begrenzingen in onszelf en ons denken wijst dit verhaal ons, en waar wordt ons gevraagd onze grenzen te verleggen? Gids en tochtgenoot op deze innerlijke ontdekkingsreis is zr. Rebecca Braun.