impression image impression image

Met de gespreksstoof bieden we, in estafettevorm, een reeks gastvrije bijeenkomsten aan. We eten uit dezelfde (stoof)pot om onze verbondenheid met elkaar en de schepping te vieren, elkaar te ontmoeten en ons te voeden met vreugde. We nemen plaats aan een tafel met een eenvoudige maaltijd die onze aandacht vraagt voor eerlijke en duurzame voeding. Waarbij we de verbinding maken met de aarde die ons het voedsel schenkt, met het bewerken van de aarde en het gebruiken van de aarde zonder haar uit te putten. Kortom: stilstaan bij onze zuster moeder aarde, die ons vruchten en voedsel geeft, en dat in dankbaarheid ‘smaken’.

Een stoofpot is een gerecht dat langzaam gaar gestoofd wordt in een pan. Met behulp van een beetje water, om te voorkomen dat het eten aanbrandt, kan het pruttelen en garen. Wij mensen zijn als stoofpotten, we pruttelen over van alles en nog wat in het leven. We delen deze ervaringen met anderen en zoeken samen naar antwoorden, troost, hoop of inspiratie. Maar hoe we het wenden of keren, of we het vuur nu hard of zacht laten branden, we weten nooit hoelang we moeten blijven pruttelen tot een antwoord te behappen is. Franciscaanse verhalen kunnen ons daarbij ondersteunen als een zacht vlammetje onder ons potje.

Met een franciscaanse gespreksstoof nodigen we mensen uit voor een maaltijd bestaande uit een vegetarische stoofpot met brood. Onder het nuttigen van de maaltijd delen we verhalen en gaan we met elkaar in gesprek over een aantal franciscaanse uitspraken. Dat doen we weloverwogen, net als een stoofpot nemen we de tijd. We pruttelen en sudderen over een aantal uitspraken uit de franciscaanse bronnen. Geduldig, stovend, laten we ons doordringen van elkaars gedachten over franciscaanse kernwaarden.

Wanneer de broeders en zusters door de wereld gaan mogen zij eten van alle spijzen die hun worden voorgezet.
1 RegMB 3,13

En zolang ze bij iemand in huis zijn mogen zij eten en drinken wat die mensen in huis hebben.
1 RegMB 14,3

impression image impression image

Praktische informatie

Als organisator(en) ontvang je een tas met daarin een handleiding inclusief recepten, franciscaanse verhalen en handvatten voor het vormgeven van de bijeenkomst, een pan, placemats, een receptenkaart voor vreugde en flyers om gasten mee uit te nodigen.

Locatie en datum

De gespreksstoof kan op een zelf te bepalen dag, datum en tijdstip thuis worden georganiseerd of in een andere ruimte die geschikt is om met circa zes tot tien mensen te eten, zoals een buurthuis. De maaltijd wordt thuis voorbereid, maar zorg er wel voor dat op de locatie eten opgewarmd kan worden.

Nodig voor de gespreksstoof zes tot tien mensen uit je omgeving uit. De gespreksstoof heeft een open karakter, nodig daarom niet alleen mensen uit die je kent uit franciscaanse kringen, maar denk bijvoorbeeld ook aan buren of andere kennissen. 

Voorbereiding

De organisator bereidt de gespreksstoof voor. Je kunt onderling ook overleggen of één van de deelnemers de maaltijd wil bereiden en meenemen. In de handleiding vind je een aantal recepten waaruit gekozen kan worden. Een eigen recept kan natuurlijk ook, maar het uitgangspunt van de gespreksstoof is dat dit een simpel en vegetarisch eenpansgerecht is dat past bij het seizoen en geserveerd kan worden met brood. 

Estafette

De gespreksstoofpot reist door Nederland. Het Dienstencentrum heeft hierin een coördinerende en ondersteunende functie. 

Aanmelden

Meld je aan als organisator van een gespreksstoof via info@franciscaansebeweging.nl.