impression image impression image

Tijdens een thema-kloosterweekend, voor hen die al bekender zijn met het leven van Franciscus, verblijf je in een franciscaans klooster en leef je mee op het ritme van de broeders of zusters. Tussen de gebeden en maaltijden door verdiep je je verder in het leven van Franciscus en Clara van Assisi. Tijdens het weekend van 27-29 mei staat het thema schepping centraal.

Velen denken bij Franciscus van Assisi aan iemand die met dieren sprak. Anderen weten dat hij de schutspatroon van de ecologen is. Maar wie was hij werkelijk en wat betekende natuur en schepping in zijn leven en Godsbesef? Dit weekend staat het Zonnelied (ook wel Loflied der schepselen) centraal.

Het programma van dit weekend is als volgt:
- vrijdagavond maak je kennis met elkaar, het
klooster en het thema van het weekend;
- zaterdag wordt het thema in verschillende
werkvormen verder verkend;
- zondag is er een reflectie en een afsluitende
viering met elkaar.

impression image impression image

Praktische informatie

Deelnemers

Weekenden hebben doorgaans een minimum van 5 en
een maximum van 8 deelnemers.


Deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage varieert en is afhankelijk van het netto-inkomen.
€ 65,- bij een inkomen tot € 1.000,-,
€ 100,- bij een inkomen tot € 1.500,-,
€ 130,- voor hogere inkomens.


De prijzen zijn inclusief overnachting,
maaltijden en begeleiding.


Locatie

Franciscanen Megen, Kloosterstraat 6, 5366 BH Megen.


Datum en tijden

27-29 mei 2022. De weekenden zijn doorgaans van vrijdagmiddag 17.00 uur tot zondagmiddag uiterlijk 14.30 uur.


Contact en aanmelden

Meer informatie over de kloosterweekenden vind je hier op de website.
Aanmelden of meer informatie: kloosterweekend.nl@gmail.com
Alleen voor informatie: 06-29 59 77 80


Corona

De kloosterweekenden worden volgens de maatregelen en voorschriften van het RIVM georganiseerd. Het kan voorkomen dat we de weekenden moeten annuleren. In geval van annulering worden de reeds betaalde bijdragen teruggestort.

impression image impression image

Meer over het thema

Franciscus schreef het Zonnelied als Loflied van de schepselen en van de schepping. En het is ook een loflied op de Allerhoogste. Het Zonnelied is zonder twijfel de meest bekende nagelaten tekst van Franciscus. Het staat aan het begin van de Italiaanse literatuur en is één van de oudste gedichten in het Italiaans, om precies te zijn in het Umbrisch. Franciscus maakte er een melodie bij, die helaas verloren is gegaan. Omdat de melodie kennelijk slechts twee regels beslaat, werd het Zonnelied waarschijnlijk gezongen als een gregoriaanse psalm.

Het Zonnelied is ontstaan in het najaar van 1224 of het voorjaar van 1225. Franciscus, dan 43 jaar oud, verblijft in een hutje bij San Damiano, waar de zusters van Clara hem verzorgen. Hij lijdt hevig pijn door de oogziekte die hij in Egypte heeft opgelopen en door de stigmata in zijn lichaam. Het bijzondere is dat hij toch juist in die toestand in staat is om God en de schepping te loven.  Dit lied bezingt bovenal de verbondenheid met de geschapen werkelijkheid, inclusief de verbondenheid met de diepste breuk die wij mensen kunnen ervaren in ons leven, de breuk veroorzaakt door schuld en dood.

Ter verdieping:
thema 1: Loven en prijzen
thema 2: De hele schepping als broeder en zuster