impression image impression image

Opening en afronding van de middag door beeldend verteller en verhalenvanger Eric van der Steen
In deze sterk veranderende wereld hebben we behoefte aan houvast-momenten om te kunnen voelen wie en wat we zijn. Via verhalen ontstaat er verbinding met elkaar zodat we samen op weg kunnen gaan. In ieder mens, in iedere vreemde vogel zit een prachtig verhaal en een groot verlangen naar vrede.

Vreemde vogels
Een vreemde vogel is iemand die er vreemd uitziet of zich anders gedraagt. Zo’n vogel pikt in ons vertrouwde wereldje, brengt het een en ander in beweging en laat ons anders kijken naar bepaalde situaties.

Franciscus van Assisi was ook zo’n vreemde vogel. Hij deed nogal wat stof oplaaien in zijn wereld. Hij sprak met rovers, ging om met mensen die besmettelijke ziektes hadden, raapte wormen op zodat ze niet vertrapt werden, sprak met de vogels en ja… zelfs met een wrede wolf die voor onrust en angst zorgde in het stadje Gubbio.

Wil je kennismaken met Franciscus van Assisi, zo’n vreemde vogel? Of ga je mee op zoek naar die vreemde vogel in jezelf of ben je nieuwsgierig naar andere vreemde vogels en wil je weten hoe we samen tot vrede kunnen komen? Kom dan naar onze inspiratiemiddag.

impression image impression image

Programma

13.00 uur - Ontvangst en keuze workshops
13.45 uur - Woord van welkom
13.55 uur - Verhalenverteller Eric van der Steen
14.20 uur - Uitleg over workshops
14.25 uur - Gang naar workshops
14.30 uur - Workshops ronde 1
15.30 uur - Koffie en theepauze
15.50 uur - Workshops ronde 2
16.55 uur - Afsluiting met ‘vreemde vogels’ en informeel samenzijn in de tuin
17.20 uur - Einde programma

Workshops

Tijdens de inspiratiemiddag is er de mogelijkheid om twee workshops te volgen. Bekijk hieronder het aanbod. Let op: workshop 4 is een creatieve workshop voor volwassenen én kinderen en workshop 5 wordt alleen georganiseerd voor kinderen.

1 Franciscus en de wolf – artistieke gespreksstof 

Kunstenaars leggen meer in een werk dan enkel dat wat je ziet. ‘Franciscus en de wolf’ is een vaak terugkerend thema in het werk van broeder-kunstenaar Philippus. Met hem bekijken we enkele van zijn werken. Aan de hand daarvan gaan we onder leiding van broeder Hans-Peter in gesprek over de vraag: “Waar zit de wolf in ons dagelijks leven?”

Begeleiding: br. Philippus Philippus en br. Hans-Peter Bartels
Tijden workshop: 14.30 – 15.30 (ronde 1) en 15.50 – 16.50 (ronde 2)

2 Een meditatieve wandeling door de kloostertuin

In de kloostertuin van Stadsklooster San Damiano is een meditatieve wandeling uitgezet waar je in kleine groepjes op verschillende plekken stil zult staan om via verhalen Franciscus & Clara van Assisi en Elisabeth van Thüringen te ontmoeten. Samen ga je in gesprek aan de hand van reflectievragen. Zo wordt het geleefde leven van Franciscus, Clara en Elisabeth naar het leven van alledag gebracht.

Begeleiding: zr. Elisabeth Luurtsema
Tijden workshop: 14.30 – 15.30 (ronde 1) en 15.50 – 16.50 (ronde 2)

impression image impression image

3 Verhalenkracht, de kracht van JOUW verhaal!

Om mensen te kunnen inspireren, empoweren of motiveren heb je een goed verhaal nodig.

Het beste verhaal vertel je zelf en gaat over jouw kijk op het leven.

Maar hoe doe je dat, een goed verhaal vertellen ? Daarover gaat deze workshop die wordt gegeven door storyteller Eric van der Steen. In een uurtje tijd neemt hij je mee in een achtbaan van verhalen, JOUW verhalen.

Tijden workshop: 14.30 – 15.30 (ronde 1) en 15.50 – 16.50 (ronde 2)

4 Vre(em)de Vogels

Ben je ook wel eens benieuwd hoe een vogel eruit ziet als je het gezang hoort? Als de vogel verscholen blijft in het groen, welk beeld heb je dan van die vogel? Teken je eigen vogel, bedenk er een geluid bij en wat er 'vreemd' aan zou kunnen zijn. Een creatieve workshop voor jong en oud waarin je je eigen vogels creëert en je bezint op wat 'vreemd' is.

Begeleiding: Hanneke Frenken, illustratrice (bij lesmateriaal basisonderwijs en in het Franciscaans Maandblad) en schrijfster van een aantal prentenboeken. www.scriboart.nl
Tijden workshop: 14.30 – 15.30

5 Een sterk verhaal

Verhalen spreken tot de verbeelding. Zo ook een verhaal van Franciscus hoe hij omging met 'vreemde vogels', over mensen en dieren die worden buitengesloten. Wil je weten hoe het afloopt wanneer je deze vreemde vogels ontmoet? Op een creatieve wijze gaat Marianne van Dongen samen met kinderen aan de haal met deze verhalen. Zij heeft ervaring met kinderwerk en doet vrijwilligerswerk voor jong en oud.

Tijden workshop: 15.50 – 16.50

impression image impression image

Praktische informatie

Datum en tijd: Zondagmiddag 19 september 2021, 13.00 tot 18.00 uur
Locatie: Franciscushuis en stadsklooster San Damiano, Van der Does de Willeboissingel 11en 12, 5211 CA ‘s-Hertogenbosch. 
Aanmelden: via de webshop van de Franciscaanse Beweging op shop.franciscaansebeweging.nl
Kosten: € 12,50 (Leden van de FB, OFS, OSC en OFM betalen € 5,-; Vrienden € 10,- en kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen.)
Workshops: Inschrijving ter plekke. Vol = vol.
Meer informatie: info@franciscaansebeweging.nl

Corona: We organiseren de inspiratiemiddag volgens de
maatregelen en voorschriften van het RIVM.