impression image impression image

Er zijn in ons leven tal van situaties waarin we ons onzeker of onmachtig voelen. Of het nu gaat om pandemieën of de klimaatcrisis, over systemisch racisme of allerlei brandhaarden. Hoe onzeker of onmachtig je je ook voelt, uiteindelijk probeer je te verstaan wat er gaande is, probeer je grip te krijgen op wat je overkomt. Door het vertellen van een verhaal krijgt je eigen leven structuur en vorm. Daarbij kunnen de ervaringen van anderen, hun ervaringen en verhalen, zoals ook de verhalen van Franciscus ons inspireren, bemoedigen en steunen.

Verhalenverteller Ilse Brinkman

Ilse heeft tijdens haar leven kennis gemaakt met het verhaal van Franciscus van Assisi. Hiervan heeft ze een vertelling gemaakt. Over wat Franciscus op een dag onderweg naar Assisi, waar jaarmarkt is, beleeft. Over hoe hij zich tot die gebeurtenissen verhoudt en hoe liefdevol en bewogen hij in het leven stond.

Ilse Brinkman is een van de vertelsters van het Vertelgenootschap in Apeldoorn. Maandelijks scherpt ze daar haar vertelkunst aan. Ilse is het product van generaties verhalenvertellers en heeft een achtergrond in het onderwijs. Verhalen komen voor haar pas écht tot leven wanneer ze worden verteld. Wanneer het publiek met haar beweegt, is dit zeer inspirerend. Pure magie.

Inleiding Fer van der Reijken

Er is een schat aan bekende en minder bekende franciscaanse verhalen. In de verhalen van en over Franciscus zitten elementen waaraan we ons kunnen spiegelen. Zij geven ons de mogelijkheid om te reflecteren op actuele situaties in het leven van alledag. We horen een aantal franciscaanse verhalen over hoe Franciscus omging met de vragen en gebeurtenissen in zijn leven. Wat gaf hem levensvreugde?
Broeder Fer van der Reijken is franciscaan en coördinator van Stadsklooster La Verna, waar hij tevens in de communiteit woont. Hij studeerde klinische psychologie en praktische theologie/spiritualiteit.

impression image impression image

Programma

13.30 uur Inloop en ontvangst en keuzemoment workshops
14.00 uur Woord van welkom
14.05 uur Verhaal door vertelster Ilse Brinkman
14.30 uur Muzikaal intermezzo
14.35 uur Verhalen van Franciscus door Fer van der Reijken ofm
15.10 uur Koffie- en theepauze
15.30 uur Start workshops
16.30 uur Afsluiting ‘Wat een verhaal’
17.00 uur Nazit in het Franciscushuis
17.30 uur Huiswaarts

 

Workshops

1 Mentale veerkracht

Hoe blijf je staande in tijden van nood, crisis of tegenslag? Hoe blijf je in je kracht staan zonder ontkenning van wat er gebeurt? En hoe kom je op het spoor van wat jou kracht geeft?
Een workshop over de weg naar je mentale veerkracht. 
Quirien Hagens is toegewijde zuster van de Emmanuel Gemeenschap, docent filosofie en levensbeschouwing Odulphuslyceum, docent cello Factorium Podiumkunsten en onderzoeker religieuze educatie Tilburg University.

impression image impression image

2 Een verborgen verhaal dichterbij brengen

Zonder woorden, maar door het spiegelen van het gelaat en de lichaamstaal van de ander wordt het verborgen verhaal zichtbaar. In gevoel kom je dichter bij de ander en dichter bij jezelf.
In de workshop horen we het verhaal hoe Rian contactclown is geworden, horen we over de werkwijze van een contactclown en oefenen we in het dichterbij komen. ‘Een clown mag zijn impulsen volgen, doen wat in zijn hart leeft. En alles wat er is, is goed. Alles wat ik voel, is goed en mag er zijn.’ Met of zonder die rode neus; er komt een verbinding met de ander en met jezelf.
Rian van den Brand is contactclown bij 'Dichterbij-clown’.

3 Al wandelend kom je op verhaal

Je hoort weleens van mensen die op voetreis of pelgrimstocht gaan. In de afgelopen tijd zijn ook veel mensen gaan wandelen in eigen omgeving. Een herontdekken van hun eigen omgeving, een ervaren van de kracht van het buiten lopen. Het heeft een positieve uitwerking op je. Op weg gaan brengt je thuis bij jezelf. In deze workshop wandel je aan de hand van een franciscaans verhaal in de Bossche Broek.
Hans Luttikholt, fervent wandelaar, heeft diverse franciscaanse voettochten begeleid in Nederland en Italië.

Praktische informatie

Coronaproof
In verband met de COVID-19 maatregelen is er beperkt plaats tijdens de inspiratiedag. Wees er dus snel bij. Aanmelden gaat via de website waarbij naam, e-mailadres en telefoonnummer worden genoteerd. Kom alleen als u GEEN verkoudheidsklachten heeft.

Voor wie de inspiratiedag graag wil meemaken maar daartoe niet in de gelegenheid is (bv. wegens verkoudheidsklachten of omdat u niet wilt reizen), wordt het eerste gedeelte van de inspiratiedag via internet uitgezonden.

Heeft u hierin interesse? Mail dan naar
info@franciscaansebeweging.nl. Dan houden we u op de hoogte waar u de uitzending kunt vinden.

Datum en tijd: Zondagmiddag 20 september 2020, 13.30 – 17.30 uur.
Locatie: Franciscushuis, Van der Does de Willeboissingel 11, 5211 CA ‘s-Hertogenbosch. 
Aanmelding: via de webshop van de Franciscaanse Beweging op shop.franciscaansebeweging.nl.
Kosten: € 12,50 (Leden van de FB, OFS, OSC en OFM betalen € 5,-; Vrienden € 10,- en kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen.)
Workshops: Inschrijving ter plekke. Vol = vol.

Er is een boekentafel met uitgaven over franciscaanse spiritualiteit in het Franciscushuis. Daar is ook de ontvangst en de inschrijving voor de workshops.