impression image impression image

Maak een eigen Zonneliedwandeling door eigen wijk, plaats of gemeente aan de hand van de strofen van het Zonnelied. Het is mogelijk om er een lange wandeling van te maken of meerdere wandelingen.

Tips:

1) Zoek van te voren op welke plekken te maken hebben met de strofen van het Zonnelied.

2) Als vertrekpunt kun je een kerk, gemeente of kapelletje nemen.

3) Zing op de thematische plekken telkens de bijbehorende strofe van het Zonnelied en wees er een momentje stil, luister, kijk en voel…

4) Je kunt een gedicht meenemen en dat op die plekken alleen of met je medewandelaars lezen.

5) Als afsluiting kun je bij jezelf of aan je medewandelaars vragen waarvoor ze willen danken.

Ideeen voor thematische plekken

Zon: zonnepanelen of een zonneweide, veld of tuin met zonnebloemen. Sta stil en sluit je ogen en richt je naar de zon. Maar ook in de winter kan er een zonnetje zijn.

Maan en sterren: alleen te zien met het naderen van de avond/nacht. Wat geeft mij hoop of richting wanneer het duister om me heen is. Waar trek ik me aan op?

Vuur: een bezielende plek of organisatie. Loop langs die plek die inspiratie geeft. Dat kan een tweedehandswinkel zijn, wereldwinkel of plek van een milieu- of actiegroep. Of een plek waar mensen in een wijk samenkomen. Of bezoek een pottenbakker.

Water: loop langs een stromend beekje, rivier of meertje, ven of wateringsinstallatie. Alternatief. Vul een fles vol met kraanwater en schenk onderweg water. Sta stil ook bij ev. waterplassen.

Lucht/wind: neem een ballon onderweg mee of windvaantje. Zo ben je je bewust van uit welke hoek de wind waait. Voel hoe de wind waait door je haren!

Aarde: bezoek een kruidentuin, heemkundetuin of een mooie tuin van iemand die je kent. Jijk naar de gewassen op het veld. Wat wordt er zoal verbouwt.

Vergeving: vraag aan ieder om wat aarde mee te nemen uit eigen omgeving/tuin/plantenbak balkon of woonkamer. Strooi dat uit op een rustige open plek nadat je stil hebt gestaan bij wat onaf is en wat herstelt mag worden in je leven. Of waar je steun bij nodig hebt om te kunnen dragen!

Dood: bezoek een monument te nagedachtenis of begraafplaats. Herdenk de mensen van wie we afscheid hebben moeten nemen. Wandel naar een hospice.