impression image impression image

Ieder jaar is de Franciscaanse Beweging te gast bij een orde of congregatie uit de franciscaanse familie die zich verbonden weet met deze oude traditie. Een dag voor ontmoeting en kennismaking met het leven en de spiritualiteit van de ander.

Laat je inspireren en ga met ons mee. Op 11 september 2019 zijn we te gast bij de congregatie van de broeders van Huijbergen. In hun klooster, tuin en museum wordt een kijkje geboden in het leven van de broeders toen en nu. We zien hoe ze hun erfgoed doorgeven en verbinden met vragen uit de samenleving.

„Mensen die geloven dat,
zoals Jezus al zei, je meer mens wordt door lief te hebben,
en iedereen zijn unieke mogelijkheden heeft
om samen de aarde meer leefbaar te maken.’’

impression image impression image

Over de congregatie

De congregatie van de broeders is sinds 1852 in Huijbergen gevestigd. Daarvoor was het klooster gedurende 570 jaar van de Wilhelmietenorde.

De broeders vestigden in het oude klooster van de Wilhelmieten een weeshuis en namen het onderwijs en de opvoeding van kinderen op zich. Zij kiezen voor een weg die dicht bij God en die dicht bij anderen staat. De weg van eenvoud en van een oprecht begaan zijn met het lijden van een ander. Intussen is het broederhuis Sint Marie in Huijbergen het laatste klooster van de broeders in Nederland. In 2017 is het algemeen bestuur verhuisd naar Indonesië waar, naast een zestigtal geprofeste broeders, een twintigtal jonge mensen aan een kennismaking of opleiding bezig is.

In het gerestaureerde oude poortgebouw is tegenwoordig een museum ingericht waarin de gedachtenis aan de Wilhelmieten en de broeders in ere gehouden wordt. Kunstenaars uit de omgeving krijgen de gelegenheid om hier ook te exposeren.
Een aantal basisscholen uit de omgeving komen naar het broederhuis voor jeugdpelgrimages. In het oude bestuurshuis heeft Marion Gieben haar intrek genomen waar zij aandacht besteedt aan Bewust Natuurlijk Leven en retraites organiseert.

Ons programma

We bezoeken het Wilhelmietenmuseum waarin vele herinneringen aan de Wilhelmietenorde en aan het werk van de broeders van Huijbergen tentoongesteld worden. Het museum kent een permanente en een jaarlijks wisselende thematische tentoonstelling. Beeldendkunstenaar Jeanny Ritzen exposeert er met haar beelden en schilderijen. Tevens is er een expositie van muziekinstrumenten.

Daarna wandelen we door de tuin met oude beuken, een Seqouia (mammoetboom), het pelgrimskruis waar jaarlijks achtstegroepers een steentje wegleggen én de moes- en kruidentuin waar Marion Gieben de inspiratie van voormalig Milieuproject Stoutenburg vormgeeft.

13.00 u. Ontvangst met koffie en thee
13.30 u. Inleiding over de broeders
14.15 u. Wandeling naar het Wilhelmietenmuseum
14.30 u. Rondleiding museum
15.45 u. Ontmoeting met de broeders met koffie/thee
16.15 u. Rondwandeling door huis en tuin
17.00 u. Viering
18.00 u. Huiswaarts

 

 

Routebeschrijving

Vanaf station Roosendaal: 

Lijn 104 rijdt elk uur over Huijbergen naar Bergen op Zoom. De bus vertrekt om 12.45 uur vanaf het station. Neem de halte Siardus Bogaertslaan, sla linksaf naar de fontein en rechts voor je ligt het broederhuis Sint Marie.

Vanaf station Bergen op Zoom:

Lijn 104 rijdt elk uur over Huijbergen naar Roosendaal. De bus vertrekt om 12.50 uur vanaf het station. Neem de halte Siardus Bogaertslaan, loop terug en sla links af naar de fontein en rechts voor je ligt het broederhuis Sint Marie. 

Locatie