impression image impression image

Op vrijdag 24 maart speelt Peter Vermaat in Amsterdam zijn voorstelling De vrouw die keuzes durfde te maken. Een theatrale, poëtische en muzikale vertelling over het leven van Elisabeth van Thüringen, een landgravin die minderzuster werd.

Elisabeth van Thüringen (1207-1231) is de dochter van de koning van Hongarije, maar groeit op aan het hof van de Thüringse landgraven. In haar korte bestaan ontdekt ze al snel wat essentieel is in het leven. Zo vraagt zij of producten fair trade zijn, en organiseert zij voedselbanken door de graanschuren open te zetten voor de armen. Op weg naar de kruistocht sterft haar man Lodewijk tijdens een epidemie en is zij, amper twintig jaar oud, weduwe met drie jonge kinderen. Ze neemt dan een belangrijke beslissing: ze verlaat het hof om zich in te zetten voor de zieke en zwakke mens. Zij geeft een middeleeuws, maar nog immer actueel antwoord op problemen van alle tijden. Of het nu gaat om een pandemie of om armoede, om het vermalen worden door de overheid of om het ontbreken van gelijke kansen voor alle mensen: in al deze gevallen gaat het steeds om een eerlijk bestaan voor iedereen.

Peter Vermaat vertelt haar levensverhaal, bijgestaan door zijn maskers en levensgrote poppen, én door Emma van Dobben, die als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier de middeleeuwen laat herleven.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 24 maart

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Locatie: Augustinuskerk Postjesweg 123, Amsterdam

Kosten: vrije bijdrage

Aanmelden: laverna@franciscanen.nl