impression image impression image

Het is zomertijd. Een tijd om het leven te vieren! En te genieten van het buitenleven, van de zon die weldadig zijn warmte verspreidt. Het is de tijd om tijd te vinden voor jezelf, om bij te komen van drukte en stress en de teugels te laten vieren tijdens je vakantie. Om te ervaren dat het leven niet altijd ingewikkeld en moeilijk hoeft te zijn. Het is tijd om uit te zingen: “It’s summertime, and the livin' is easy…”

Dit lied uit ‘Porgy and Bess’ van George Gershwin welt elk jaar vele malen spontaan in mij op als ik lekker kan kuieren en luieren in de zon.

Natuurlijk heb ik ook nu weet van het ‘nieuws’: over een journalist die in een ziekenhuis vecht voor zijn leven; dat de boeren hun tractorprotesten weer opstarten; dat de toerisme-industrie nu letterlijk zijn bereik heeft verruimd tot in ‘de ruimte’; dat de ‘deltavariant’ zorgt voor een explosie aan coronabesmettingen; et cetera…

Maar als ik meemaak dat de goed doorvoede nog donzig geklede mezenjongen hun nestkastje verlaten om hun eigen vleugels uit te gaan slaan, dan welt Gershwins lied weer op in mijn hart:    

 

One of these mornings
You're going to rise up singing
Then you'll spread your wings
And you'll take the sky
But 'til that morning
There's a'nothing can harm you
With daddy and mammy standing by

 

impression image impression image

Het leven in de zomer kan heel eenvoudig zijn. Dat is het zeker voor mensen die weinig te besteden hebben of die niet erg mobiel zijn. Hun keuzemogelijkheden zijn beperkt.

Maar mensen die wel veel keuzevrijheid hebben, kunnen er zelf voor kiezen om hun leven in deze tijd te vereenvoudigen. Om geen verre CO2-uitstootrijke en soms ook stressvolle reizen te ondernemen. Maar gewoon in eigen omgeving het leven te leren ontdekken, de mooie plekjes. Om met de woorden uit een ander lied – van Jasperina de Jong – te spreken:

 

Dol te zijn op de bossen
Daar kunnen we hossen
Daar kunnen we klossen
Wij zijn dol op de heide
Op de weide en op de natuur

impression image impression image

Zelf geniet ik deze dagen volop van de schoonheid die ik kan waarnemen in mijn eigen achtertuin en van de groeikracht die mijn moestuin tot een weelderig geheel heeft gemaakt. Ik kan heerlijk recreëren en tot rust komen in die nabije omgeving.

En ik maak er het echte leven van nabij mee: het zaad dat ontkiemt, waarna de plantjes tot volle wasdom komen, vruchten en nieuwe zaden voortbrengen en weer verwelken; het bodemleven dat plantenresten tot compost omwerkt; de insecten, vlinders, vogels en andere schepselen die hier voedsel en schuilplaatsen zoeken en vinden.

 Franciscus koos voor een eenvoudig leven. Een ‘evangelisch’ leven… een leven dat het evangelie – ‘goed nieuws’ – verspreiden kon. En omdat Franciscus eenvoudig en vooral ‘buiten’ leefde, leerde hij het echte leven – dat verankert ligt in de seizoenen en de natuur – erg goed kennen. En hij leerde het waarderen en genieten. Hij loofde God om alle medeschepselen, om ‘Moeder Aarde, die ons leidt en voedt en in leven houdt’.

Er is weinig voor nodig om net als Franciscus een eenvoudig en echt leven te gaan leiden. Je hoeft er niet veel geld voor te verdienen en geen groot eigen huis voor te bezitten. Integendeel!

De zomertijd geeft ons vele kansen om zo’n eenvoudige levenstijl in te oefenen.

 

It’s summertime, and the livin' is easy…