impression image impression image

Wij hebben twee scheurkalenders in onze keuken hangen. Iedere dag van elke kalender een blaadje, elke dag wat feitjes en iets om over na te denken. Het langst gebruiken we al de Gerarduskalender. Een beetje traditie. Daarnaast een scheurkalender voor de ‘leuk’: een verhaaltje, een uitspraak of zoiets. Elk jaar gebruiken we hiervoor een ander type kalender. Naast de traditie ook een beetje variatie.

Via die weg wordt mij de nodige humor aangereikt. Iets waar ikzelf overigens ook niet vies van ben. Humor is een groot goed in een mensenleven. Het zorgt voor een lach, helpt relativeren en schept een positieve stemming. Humor kan daarmee een mooi tegenover zijn bij al het chagrijn en pessimisme. Van die laatste twee is er al genoeg. Soms heel terecht. Maar we moeten het af en toe wel overstijgen om weer de draai naar het positieve en optimisme te kunnen maken. Humor helpt daar enorm bij.

Door die scheurkalenders sta ik soms versteld hoe spitsvondig mensen kunnen zijn. Inwendig schiet ik dan in de lach, maar soms ook uiterlijk. Mensen zijn soms echt om te lachen. Heerlijk. Zoals je soms ook op straat met wildvreemden wat woorden uitwisselt over iets wat ter plekke voorvalt. Om dan ieder weer haars of zijns weegs te gaan, elk met een glimlach op het gezicht. Fantastisch.

impression image impression image

Ik denk dat ik me daarmee in goed gezelschap bevindt als ik hierbij Franciscus van Assisi aanhaal. Hij staat ook bekend als ‘een vrolijke Frans’. Geen pessimist pur sang, zeker niet. Hij was juist iemand die het mooie en het goede zag en er zelf heel blij van werd. Hij kon op onverwachte manieren reageren, iets wat de mensen om hem heen kon schokken maar daardoor ook op andere gedachten kon brengen. Zingen, dansen, confronteren en humor waren kenmerken van zijn optreden.

Van huis uit ben ik katholiek, rooms-katholiek zelfs. Ik heb altijd meegekregen dat we een blij geloof hebben, omdat God het goede met de mensen voorheeft. Zijn boodschap voor iedere mens, gelovig of niet, is daarom een blijde boodschap. Iets waar je blij van mag worden en waar je je op mag verheugen. Iets wat we mogen horen en in de praktijk mogen brengen. Tegelijk stel ik duidelijk dat die blijheid het hoofdbestanddeel van mijn geloof is. Niet de regels, niet het instituut, niet de hiërarchie. Dat zijn voor mij bijkomstigheden. Ik kan me voorstellen dat mensen, die de blijheid niet kunnen ervaren, afknappen op het instituut of de regels.

impression image impression image

Ik ben geen arts, maar ik wil je wel een recept aanreiken: elke dag een dosis humor. Het maakt niet uit waar je het vandaan haalt, maar zorg wel dat je het krijgt. Ik begrijp best dat we al zoveel moeten elke dag: een ommetje wandelen, voldoende rusten, genoeg drinken en wat al niet meer wat nodig is voor een goed en gezond leven. Maar die humor mag er echt nog wel bij. Voor mij is die scheurkalender een handig hulpmiddel daarbij. En als je oren en ogen openhoudt, dan biedt het meeste wat op ons pad komt genoeg ingrediënten voor een gezonde portie humor.