impression image impression image

Wat mij opvalt in het leven van Jezus, als ik het evangelie lees, is, dat hij steeds onderweg is. Met name tref je dit aan in het verhaal van Lucas. Onderweg gebeurt het. Onderweg komt hij moeders tegen met hun kinderen op de arm, onderweg vraagt een rijke jongeling hem naar eeuwig leven (Lc. 18,15-30). Tegen de een zegt hij, dat je onbevangen moet zijn als een kind en tegen de ander, dat hij alles moet verkopen wat hij bezit. Franciscus heeft dat letterlijk gedaan. Elisabeth van Thüringen ook. Als zij als kind door Eisenach loopt en daar onbevangen met de arme kinderen wil spelen, zegt haar toekomstige schoonmoeder, dat niet te doen. ‘Denk toch aan je stand.’ Ons wordt geleerd om afstand te nemen en onze eigen burcht te creëren. Franciscus wist, dat daar oorlogen uit kunnen voortkomen. We zien dat nu bijvoorbeeld gebeuren in Oekraïne, in Israël, of moeten we Palestina zeggen? Uiteindelijk is het conflict te herleiden tot een strijd om land.

Wat mij op campings vaak opvalt, is dat kinderen daar zo snel elkaar gevonden hebben en met elkaar spelen. Volwassenen kijken veel meer de kat uit de boom. Maar vrede ontstaat, als mensen elkaar willen ontmoeten en onbevangen durven te zijn. In zijn wandelingen onderweg zien we hoe Jezus onbevangen op mensen afstapt en in zijn voorbeeld daarmee een toekomst heeft geopend voor iedereen.

impression image impression image

onderweg

ze waren onderweg

hun gaan een wandeling

een open oor voor wie ze tegenkwamen

een groepje vrouwen

                                   zuigelingen op hun arm

de weerstand die dat opriep bij wat mannen

 

maar hij was onbevangen als een kind

een loopbaan volgde hij niet

            wel een levensweg

            een tocht op blote voeten

steeds weer stilstaan bij wat hij zag

speelbal zijn van zon

                                   en wind

 

en op een dag vroeg iemand hem

de weg naar eeuwig leven

het antwoord gaf hij in een paradox

laat alles los en wandel mee

en wat je tegenkomt wordt je gegeven

 

het waaien van de wind

de aarde waarop je loopt

het wolkendek de fraaie luchten

wie kuiert zonder haast en zonder doel

vergeet de tijd

geniet van vogels bloemen en gehuchten