Auteur: Marie-Claire Willemsen

impression image impression image

Dat verdient een lintje!

‘Sorry, vergeef me, het spijt me’, woorden die we makkelijk in de mond nemen. Maar naarmate de groeven dieper zijn, kun je het niet meer afdoen met enkel en alleen deze woorden. Soms kan een gebaar meer zeggen dan duizend zoete woorden.

Actie
De Franciscaanse Gideonsbende roept op tot het maken van een verzoeningsgebaar. Geef een vergevingslint met de opdruk ‘Vrede en alle goeds’ aan een ander, hang het ergens op ter vergeving of draag het om je arm, ten teken van vredelievendheid.

Witte linten dienen ook als teken van verbondenheid met al wie verdrukt zijn of gebukt door het leven gaan, als teken van vergeving en een nieuwe opening.

Sta vanaf begin oktober stil bij alles wat in onze ogen of in die van anderen verkeerd is gegaan, ten aanzien van onszelf of naar een ander. Spreek de wens uit dat de tekortkoming teniet wordt gedaan, zoals ook het gebruik is bij Yom Kippoer. Dat we besef hebben van eigen falen en dat we dit toegeven.

Het gebaar van het witte lint
Een jongeman zit in de trein nadat hij jarenlang in de gevangenis heeft gezeten. Hij is nu in vrijheid gesteld en op weg naar huis. Omdat hij niet weet of hij welkom is, heeft hij zijn familie gevraagd of ze hem een teken willen geven waaraan hij direct kan zien hoe ze over hem denken. Als ze hem vergeven hangen ze een wit lint in de boom langs de spoorlijn zodat hij weet of hij welkom is of niet als hij langsrijdt. Toen de trein de boom passeerde, hing die vol met witte linten.

Tips

  • hang de linten aan een boom of struik in eigen tuin.
  • hang het in een boom in eigen straat of wijk en verwijder dit na een maand.
  • hang het aan een boeket bloemen en schenk dat aan een persoon die je in gedachte hebt.
  • Draag het om je pols.
  • ‘Vrede en alle goeds’-linten zijn te koop: 1 meter voor € 1,50 via de webshop van de Franciscaanse Beweging: www.franciscaansebeweging.nl

Lees een verhaal over vergeving uit de bronnen met een reflectie van Hans Sevenhoven.