Auteur: Marie-Claire Willemsen

impression image impression image

Gesprekken voeren we onderweg en thuis, met de mensen die we tegenkomen. Gesprekken waarin we uitdrukking willen geven aan waar we voor staan, waar we ons druk over maken en wat ons beweegt in onze omgang met anderen. En vooral ook waar ons hart van sneller van gaat kloppen.

Het motto van de Vredesweek ’vrede verbindt’, roept de vraag op: Waarmee verbind ik mij, en met wie? Het lijkt erop dat we ons niet zomaar (ver)binden aan een ander. Daar gaan nogal wat voorwaarden aan vooraf. Voor nieuwkomers die onze gebruiken willen leren kennen is het niet eenvoudig om te achterhalen wat nu onze ‘regels’ en gebruiken zijn.
Franciscus hield ons voor: ‘Overal waar je ook mag gaan onder de mensen en elk huis dat je binnengaat zeg je eerst: ”Vrede voor dit huis”. En zolang je in dat huis verblijft, eet en drink je wat de mensen je aanbieden. En daar waar je niet welkom bent, schud je het stof van je voeten en trek je verder naar een plek waar je gastvrij ontvangen wordt.’

De Franciscaanse Gideonsbende roept op…
om het gesprek met elkaar aan te gaan over wat vrede voor jou betekent en met wie je je verbindt. De gideonsbende komt met Gespreksstof, een doek voor aan tafel of voor onderweg. Te gebruiken op velerlei manieren. Om er eten in te vervoeren, om te voorkomen dat er gemorst wordt. Een katoenen doek met teksten over vrede, genoeg stof tot nadenken of uitnodiging tot gesprek. Een servet geschikt voor alle soorten diners. De servetten zijn handig in het dagelijks gebruik, voor een leven onderweg. Van theedoek tot mitella, van poetsdoek tot hoofddoek.

Tips

  • bedek de eettafel met de servetten gespreksstof.
  • vraag aan de gasten welk citaat hen aanspreekt.
  • tussen de gerechten door kan men vragen waarmee je je mond wilt afvegen (een citaat waar je niets mee kunt).
  • geef de servetten cadeau met Sinterklaas of als Kerstcadeau. Ook na de feestdagen zijn ze geschikt voor een uitwisseling aan tafel.
  • kijk op de website voor meer toepassingen van de gespreksstof servetten. 

Bestellen
De gespreksstofservetten zijn voor € 4,- per stuk te koop in de webshop van de Franciscaanse Beweging.