Auteur: Marie-Claire Willemsen

impression image impression image

‘Je thuis kwijt raken, dakloos worden en op straat geraken is op zich al heel erg, maar als je niet meer als mens gezien wordt,  is dat het ergste wat je kan overkomen.’ Mensen kunnen door veel oorzaken op straat komen te staan: schulden, drugs, alcohol, gokken, psychische problemen, ruzie, weglopen, op de vlucht zijn, een verbroken relatie, faillissement etc. Maar ook met een dak boven je hoofd of een slaapadres, heb je nog geen thuis: een plekje waar jezelf mag zijn en waar je gezien wordt  zoals je bent.

De franciscaanse Gideonsbende roept op tot een ontmoeting bij een kopje koffie. Zie elkaar zoals we werkelijk kunnen of willen zijn, sta open voor wat we elkaar te vertellen hebben. Groet of ga in gesprek met een straatkrantenverkoper of dakloze. En drink samen een kopje koffie…

‘Gelukkig de mens die zijn naaste in diens broosheid draagt, zoals hij door hem gedragen wil worden, als hij in een soortgelijke situatie verkeert’. — Franciscus

 

Een aantal suggesties

- Groet een straatkrantenverkoper. Contact doet meer dan je denkt.
-Koop een straatkrant van een erkende straatkrantenverkoper. Wel geld geven maar geen straatkrant is vernederend. (Pas op voor nep-verkopers.)
- Knoop een gesprek aan en vraag of er belangstelling is om samen koffie te drinken. Voel je daar niets voor, ga dan eens bij jezelf na waarom.

- Nodig (voormalig) dak- en thuislozen uit via b.v Project Imagoverbetering van de Utrechtse Tussenvoorziening (imagoproject@tussenvoorziening.nl).
- Bezoek een voorstelling of expositie van (voormalig) dak- en thuislozen: via deze weg wordt uitgedrukt wat onzegbaar is.
- Doe mee aan een stadswandeling door (voormalig) dak- en thuislozen of kijk voor andere projecten op: www.deverscholenstad.nl (Den Bosch), www.utrechtunderground.nl (Utrecht) en www.deregenboog.org (Amsterdam).