Machteld Touwen

impression image impression image

Jaloezie, wanhoop, klagen, zeuren, verveling, angst, schaamte, je schuldig voelen, spijt hebben en onzekerheid. Deze woorden wekken niet bepaald een positief gevoel op. Waarschijnlijk ben je liever niet jaloers, wanhopig, onzeker of zeurderig. En als je het al bent, zal je het nog minder graag toegeven of aan een ander vertellen. Het zijn gemoedstoestanden waarover genoeg oordelen bestaan. Jij hebt er vast ook een paar.

Maar kunnen we deze gemoedstoestanden ook toelaten? Ze zijn net zo goed, ondanks onze oordelen erover, deel van ons levensverhaal. In het verhaal des levens hoeft niet alles mooi te zijn en goed gepraat te worden. Juist aan het rafelrandje blijven we haken. Daar is ruimte voor herkenning en ruimte om jezelf gehoord te weten. Misschien zijn er zelfs constructieve aspecten aan jaloezie, wanhoop, klagen en meer van dat alles.

De Franciscaanse Gideonsbende roept op…
om je oordelen even los te laten en op verhaal te komen. In de aankomende periode deelt de Franciscaanse Gideonsbende steeds franciscaanse en persoonlijke verhalen over thema’s die je misschien liever uit de weg gaat. De Franciscaanse Gideonsbende nodigt je uit om deze thema’s juist aan te gaan. Lees erover, praat er met anderen over en draag de verhalen als medailles bij je.

De thema’s:

Bij ieder verhaal hoort een afbeelding die je tot kraal kunt rollen. Zo kun je met alle verzamelde verhalen een eigen armband of ketting maken. Voor jezelf of voor de persoon van wie jij onbevooroordeeld verhalen hebt mogen horen. Lees hier hoe het werkt.