Auteur: Machteld Touwen

impression image impression image

Ben jij een nieuws-junk? Lees of kijk je per dag meer dan één keer het nieuws? Dan daagt de Franciscaanse Gideonsbende jou uit om in de veertigdagentijd te vasten op nieuws.

Uit onderzoek zou blijken dat langdurig rampnieuws volgen de lezer/kijker trauma’s kan bezorgen. Het volgen van het dagelijks nieuws kan ook al tot verontrusting leiden. Want nu steeds meer mensen het Corona-virus krijgen, lopen wij in Nederland dan ook gevaar? Moet ik mij zorgen maken als er iemand in de trein naast mij hoest? En wat kan ik doen om mijzelf te beschermen? Kan ik wel wat doen?
Voor je het weet heeft het nieuws je of een vals gevoel van veiligheid gegeven of je een gevoel van onmacht bezorgd. Zien we dan nog werkelijk wat er in de wereld en in de wereld om ons heen gebeurd? Leer je echt wat nieuws van het nieuws?

Schrijver Rolf Dobelli vertelt dat stoppen met het volgen van het dagelijkse nieuws zijn kwaliteit van leven heeft verbeterd. Zonder nieuws heeft hij een betere gezondheid, meer tijd en meer inzicht in de wereld.

Tips van Rolf Dobelli

  • Stop minstens één maand met het volgen van het nieuws.
  • Vervang het nieuws door achtergrondartikelen en lees boeken die over de complexiteit van de wereld gaan.
  • Ben je bang dat je belangrijke gebeurtenissen in de wereld mist?
  • Als het echt groots nieuws is, hoor je het vanzelf van je familie, vrienden of collega’s.

De Franciscaanse Gideonsbende daagt uit…
om Rolf Dobelli’s tips te volgen in de veertigdagentijd. Wij delen op deze website iedere week inspiratiemateriaal, echte verhalen en achtergrondartikelen om je in deze vastenperiode te voeden. Uiteindelijke gaat het allemaal om de vraag:

Welke verhalen wil ik horen en welke verhalen wil ik doorvertellen?