Auteur: Marie-Claire Willemsen

impression image impression image

De franciscaanse Gideonsbende roept op tot het werpen van ‘zaaibollen’

Op een ludieke wijze worden bolletjes met zaaigoed geworpen op een braakliggend stuk grond in de stad, waar wel een stukje groen mag gedijen. Dat zijn de plekjes waar insecten en bijen hun voedsel vinden en zorgen voor bestuiving en bevruchting van bloemen.

Het belang van bloemen
Natuur en mens hebben meer met elkaar van doen dan we denken. In een goede leefomgeving is een wederzijdse relatie waarin de kwetsbaarheid van de natuur van invloed is op ons eigen leven en voedsel.

We worden regelmatig wakker geschud door berichten over de achteruitgang van de vogel- of de bijenstand, en gevolgen daarvan. De verschillende vormen van achteruitgang zijn gewoonlijk het gevolg van menselijk ingrijpen. De toepassing van steeds weer nieuwe technieken op het gebied van land- en tuinbouw brengt de ene na de andere schokgolf teweeg.

Daar waar minder planten en bloemen groeien en bloeien, komen insecten niet meer voldoende aan hun voedsel en kunnen minder bestuiven. Zonder bestuiving zijn er nauwelijks vruchten, groenten of fruit.

Verwondering over de pracht van onze natuurlijke omgeving kan bijdragen aan een wending in de gezonde relatie tot de natuur. We zijn immers verbonden met al wat leeft en wat er is.

Actiedata
(i.s.m Stoutenburg, Hof van Lof en Geheime Tuinen Sittard)

Milieuproject Stoutenburg, bekijk de foto-impressie 
Hof van Lof Megen, vrijdag 15 mei van 14.00-17.00 uur. Rondleiding door de tuin en maken van Zaai-Goed! Vrije bijdrage. Bekijk het programma.
Geheime Tuinen, zaterdag 6 juni in Sittard van 11.30-14.15 Wandeling langs de tuinen en maken van Zaai-Goed! Vrije bijdrage. Bekijk het programma

voor onze zuster aarde die ons voedt,

en kruiden en bloemen groeien doet.

Zaaibommenrecept: Gooi het goed!

Ingrediënten:
– 1 theelepel fijn zaad bv: papaver, silene, salvia, Oost-Indische kers. (Gebruik je grover zaad? Neem dan iets meer.)
– 5 eetlepels compost
– 4 eetlepels terracotta poeder (kleipoeder is te koop via internet of bij gespecialiseerde hobbyzaken.)
– ½ borrelglaasje water (20 cc)

Tip! Om ongedierte minder kansen te geven kan je een theelepel gemalen chilipoeder toevoegen.
Pas op: gebruik niet teveel zaden , er moet ruimte blijven voor het ontkiemen.

Benodigdheden:
– een kom
– een lepel
– een papieren eierdoos

Het maken
Doe het zaad, de compost en het kleipoeder droog in een wijde kom en meng dit.
Voeg dan al roerende steeds een klein beetje water toe, zodat alles goed aan elkaar blijft plakken.
Draai ballen van dit mengsel, zoals je gehaktballen maakt, en laat deze drogen in de eierdoos.

Tip! Vochtige, verse bommen kiemen sneller, maar gedroogde bommen kunnen wekenlang bewaard blijven. Houd wel rekening met de tijd van “zaaien”, dat kan het beste in het voorjaar of in de nazomer.

Zaad kun je kopen of zelf oogsten. Het meest geschikt zijn de eenjarige bloemen, maar ook kruiden en grassen werken goed. In vogelvoer zitten vaak ook verrassende zaden die gemakkelijk ontkiemen. Heel geschikt zijn bijvoorbeeld:
papaver, strobloemen, goudsbloem, zonnebloem, Oost-Indische kers, venkel, kaardenbol klaver, vingerhoedskruid, silene.

Lees meer over dit onderwerp:

http://www.guerrillagardening.be/ : een Belgische website over het maken en verspreiden van ‘Zaaibommen’.

http://www.groendichterbij.nl/ : Groen Dichterbij ondersteunt en versterkt de groeiende beweging van mensen die samen aan de slag gaan met een groen buurtproject. Zo worden straten en buurten in Nederland groener en gezelliger en de bewoners gezonder en gelukkiger.

http://meergroenzelfdoen.nl/ : Deze site is voor iedereen die in de eigen (stedelijke) woonomgeving meer groen wil. In eigen tuin, op de stoep of gevel, op het balkon, in de straat. Wellicht ook op verwaarloosde plekken wat verder van huis. Met de informatie hier willen we u inspireren om alleen, of samen met buurtbewoners, aan de slag te gaan met bloemen, planten en struiken om uw leefomgeving groener en gezelliger te maken.

http://www.toffetuintjes.nl/ : Richt zich op verantwoorde vergroening van het grijze stadsleven in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan het initiëren van stadslandbouw, vergroening van winkelstraten en guerrilla gardening.