impression image impression image

Vreugde ervaren, vreugde delen

In 2022 deelden we iedere maand twee vlaggetjes - een voor jezelf en een om weg te geven - met een inspirerende tekst, illustratie en een verhaal rondom het thema vreugde. Samen vormen de vlaggetjes een slinger van vreugde. Om het leven mee te vieren en in het voorbijgaan even bij stil te staan.

Je kunt alle verhalen en vlaggetjes hier downloaden en printen. 

“Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen”. Dit gezegde is een aansporing aan iedereen om actief bij te dragen aan de schoonheid van het bestaan. Als mens heb je de mogelijkheid om je aandacht te richten op wat zinvol, mooi of plezierig is, en toegegeven: het vraagt veel oefening om dat in moeilijke omstandigheden te blijven doen.

Het is de moeite waard om je innerlijke schatkist te vullen met wat jouw vreugde voedt. Als je met je zintuigen waarneemt, je denken een pauze gunt, dan komt er ruimte voor vreugde om het bestaan zelf. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus hoe meer je ziet, des te meer gá je zien. Denk aan de zon op je gezicht, de regen, een vrolijk spelend kind. De maan aan een heldere hemel of de wolken die in snelle vaart voorbijtrekken tijdens een storm. Een lieve blik in de ogen van een ander, een vriendelijk gebaar of moment van herkenning.

Hoe kun je je vreugde meer aandacht geven? Door er bewust bij stil te staan (waarnemen) en er iets mee te doen (creatief verwerken). Je kunt bijvoorbeeld elke dag 2 x 5 minuten besteden aan wat jou goed doet, plezier geeft of laat glimlachen. Je kunt een dankboek bijhouden waarin je elke avond opschrijft waar je blij mee bent. We kunnen ook letterlijk zelf slingers maken: door vlaggetjes te vouwen met vreugde-momenten erop. Een enkel vlaggetje verstuurd of doorgegeven aan een ander is wellicht gedeelde vreugde. En als we de touwtjes aan elkaar knopen kan er een steeds langere slinger ontstaan.

Van harte wensen we iedereen dat de vreugde als een rode draad door je leven loopt!