impression image impression image

Het mag geen verrassing heten dat pelgrimage steeds populairder wordt. Derry Brabbs bevestigt dat nog maar eens in de inleiding van zijn boek Pelgrimage. De mooiste pelgrimsroutes in Europa. ‘’Uit de kerkelijke boeken wordt duidelijk dat het aantal pelgrims dat een officieel Compostella-certificaat heeft ontvangen, is gegroeid van 3500 in 1988 tot het ontzagwekkende aantal van 277.000 in 2016.’’ Zijn boek past naadloos in een traditie waarin reizigers steeds vaker opzoek zijn naar authenticiteit en los willen komen van de hectiek van het dagelijks leven. Brabbs geeft een paar handreiking voor het lopen van een onbekende tocht.

Derry Brabbs geeft in zijn boek een overzicht van negen prachtige pelgrimsroutes door Europa. Van de bekende Camino tot de lange Via Francigena tot de korte en minder bekende routes als de St. Cuthbert’s Way en de Via de la Plata. Van iedere route geeft hij de lezer een impressie door niet alleen de bezienswaardigheden langs de route te beschrijven, maar die te verweven met interessante achtergrondverhalen en de ontstaansgeschiedenis van belangrijke plekken te omschrijven. Het boek nodigt niet uit in een keer gelezen te worden, daarvoor staan er te veel feitelijkheden in de tekst. Veel meer nodigt het uit er op regenachtige zondagen naar te grijpen en weg te dromen bij de verhalen en bestemmingen die Brabbs in beeld brengt.

De prachtige foto’s geven een mooi beeld van de bezienswaardigheden op de routes. Ze geven de indruk dat de fotograaf alleen maar met zonsopkomst en zonsondergang gelopen heeft, om zo met de best mogelijke foto’s thuis te komen. De over het algemeen zwaar aangezette luchten dragen bij aan een wat sombere en plechtige sfeer, maar ogen niet altijd even realistisch. Toch krijgt Brabbs het voor elkaar om niet alleen met de geijkte plaatjes op de proppen te komen, maar toont hij menigmaal ook zijn creatieve vakmanschap. Zo weet hij vaak netjes de mensenmassa’s buiten beeld te houden, en daagt hij je uit met andere ogen naar de bestemming te kijken. Voor hen die al veel gelopen hebben zijn de foto’s een dankbare herinnering. Voor hen die nog gaan, een prachtige voorpret.

Pelgrimage nodigt je uit verder te kijken dan de bekende routes, spoort je aan om op pad te gaan en geeft je zin naar buiten te gaan. Er zijn nog authentieke pelgrimswegen te bewandelen in Europa. Paden waar de voetstappen van de pelgrim voor je alweer uitgewist zijn voordat jij langskomt. Ben je nu niet zo’n wandelaar (meer)? Dan kun je je door het boek aan de hand laten nemen en lekker weg mijmeren in een comfortabele stoel.

Pelgrimage. De mooiste pelgrimsroutes in Europa | Derry Brabbs | Uitgeverij Kok | Hardback |256 blz | ISBN 9789043529273

Verschijningsdatum: 20-02-2018