impression image impression image

Op donderdag 8 februari 2018 heeft Thomas Hontelez namens de Franciscaanse Beweging in Amsterdam de tweede prijs van de Kerk en Wereld Jongerenprijs 2018 in ontvangst genomen. De Franciscaanse Beweging kreeg die prijs voor het project rondom de Frapp, de app die jongeren uitdaagt zich in te zetten voor een betere wereld. Aan de prijs zit een geldbedrag van € 5.000,- verbonden die ten goede moet komen aan het project.

Iedere 2 jaar looft Fonds Kerk en Wereld(onderdeel van de PKN) een prijs uit aan jongeren die een project of actie willen opstarten voor een betere maatschappij. Voor de 2018 editie zijn 53 inzendingen ontvangen. Hieruit heeft de vijfkoppige jury 4 projecten genomineerd: Moneyfit Haarlem, Frapp (Franciscaanse Beweging), De Kwekerij Amsterdam en Prospect (St. Jozef). Ieder project heeft zich donderdag in 5 minuten gepresenteerd waarna de jury de winnaar bekend maakte. Prospect van Stichting Jozef ging er met de hoofdprijs van € 10.000,- vandoor. De andere drie projecten deelden de tweede plaats en ontvingen ieder € 5.000,-.

impression image impression image

De Frapp daagt jongeren digitaal uit, zich in de echte wereld in te zetten. Aan de hand van de kernwaarden van de Franciscaanse Beweging (eenvoud, betrokken, kwetsbaar en vredelievend) zijn drie categorieën bedacht: Armoede, Vrede en Betrokkenheid. Bij ieder van die drie thema’s zijn uitdagingen bedacht. Die uitdagingen kunnen leerlingen in het echte leven aangaan. Bijvoorbeeld een week lang geen vlees eten, of 5 dagen iedere dag 10 minuten stil zijn, 3 dagen maar 3 minuten douchen of gewoon een klusje doen voor iemand die het niet zelf meer kan. Naarmate een leerling meer uitdagingen voltooit, wordt de digitale wereld waarin zijn poppetje zich bevindt steeds mooier. De Frapp is gekoppeld aan het lespakket Heldendom, dat in oktober van 2018 uitgeven zal worden door onderwijsuitgeverij ThiemeMeulenhoff.

De Frapp is voor iedereen te downloaden en gebruiken via de AppStore en PlayStore.

Wil je meer informatie over het lespakket of het gebruik van de Frapp? Neem dan contact op met Thomas Hontelez.

Pitch van Thomas Hontelez