impression image impression image

Hoeveel tijd besteden we per dag aan sociale media? Niet bedoeld zijn de uren voor ontspanning of voor je plezier. Die tijd heeft ieder mens nodig om fit en gezond te blijven. Bedoeld is de hoeveelheid tijd die je op sociale media verdoet, zowel persoonlijk als professioneel, en die noch nuttig noch zinvol is. Noem het maar verloren tijd. Franciscus roept zijn broeders in zijn Regel op trouw en toegewijd aan God te arbeiden en luiheid, de vijand van de ziel, buiten te sluiten.

Facebook is een grote tijdverkwister. De minuten vliegen al scrollend voorbij om te kijken of er iets leuks langs floept. Wat is nou een kwartier? Maar dat is per week toch gauw twee uur. Per maand is dat een werkdag en per jaar kom je aan twee volle werkweken. En tel zo maar verder.

Kun je die tijd niet beter besteden aan familie of geliefden, aan het leren van een taal of aan een andere zinvolle studie? Misschien ben je na een periode van hard werken wel aan een welverdiende vakantie toe.

Worden we wat wijzer van al dat getwitter?

impression image impression image

Wat levert het op om dagelijks gebruik te maken van Facebook, LinkedIn, YouTube, Instagram, WhatsApp? Worden we wat wijzer van al dat getwitter? Om nog maar niet te spreken over het overdreven gebruik van de mobiele telefoon of iPhone, zelfs op de fiets, in de auto en de trein! Al die sociale media hebben een legertje psychologen in dienst die tot taak hebben om je zo verslaafd mogelijk te maken. Allerlei drukmiddelen worden niet geschuwd om je te verleiden of over te halen. Het is een vorm van agressieve klantenbinding. Toch moeten we zelf baas blijven over onze tijd.

Natuurlijk hoeft niet iedere minuut nuttig besteed te worden. Soms moeten we even rustig de tijd nemen voor iets, ons bezinnen op belangrijke beslissingen in ons leven. Tijdverlies is niet te vermijden. Wachten op een bus, in de rij staan voor de kassa in de supermarkt, enz. Het geeft ons de gelegenheid om een praatje te maken of een prettig contact te hebben waarvan we opkikkeren of nieuwe energie krijgen. Dergelijke kortstondige contacten kunnen heel zinvolle zijn, zowel voor onszelf als voor de gesprekspartner. Misschien is iemand blij met jouw aandacht, jouw advies of jouw helpende hand. Zo'n houding van dienstbaarheid past ook helemaal bij ons, franciscaanse mensen.

Toch moeten we ons ervan bewust zijn dat we de tijd maar eenmaal kunnen besteden. Proberen we ons niet te laten verleiden tot het kijken of luisteren naar nutteloze informatie of tot de aanschaf van overbodige goederen. Behalve tijdverlies zijn we dan ook nog het nodige geld kwijt. We zullen weerstand moeten bieden tegen een overvloed van opdringerige en vaak misleidende informatie, met name ook beeldinformatie. Dat vraagt zelfbeheersing en de moed om de knop op tijd om te draaien en ons meer te richten op wezenlijke zaken in ons leven. Ook dat is franciscaans. Uiteindelijk maken we zelf uit waar we op een bepaald moment onze tijd aan besteden. Hopelijk maken we steeds de juiste keuze.