impression image impression image

Bij binnenkomst van mijn buurtsuper, een vestiging van AH, liep ik meteen tegen een grote standaard op. Zo'n draaiding waar vandaan de flyers met de nieuwste bonus-aanbiedingen je aandacht proberen te trekken. En eerlijk is eerlijk, dat deden ze! Het hele draaigeval was gevuld met flyers die mij als klant uitnodigden een 3-daagse stedentrip te gaan maken. Voor € 129,- per persoon zou ik voorzien zijn van een vliegticket en hotel. Ik had de keuze uit 12 Europese steden, waaronder Barcelona, Rome, Venetië, Praag en Wenen. Wat een aanbieding!

Ja, de 'toeristificatie' van onze samenleving wordt met de dag groter. Overal, op radio, TV, op billboards langs de weg, in kranten en bladen en vooral ook op zogenaamde sociale media wordt je als super-calculerende en redelijk goed in de slappe was zittende burger aangespoord om toch vooral niet te vergeten te gaan reizen. Veel kostbare (vrije) tijd hoeft het niet te kosten, want in alle deals zijn de vliegtickets inbegrepen. En zo consumeren steeds meer mensen naast etenswaren en drankjes ook steeds meer landen, stranden en steden. Het kost toch bijna niks en zelfs de plaatselijke grootgrutter helpt mee om die reisjes snel en makkelijk voor je te regelen.

Wie wil er nu jaar in jaar uit een toerist zijn in zijn eigen stad?

impression image impression image

De problemen die deze toeristificatie - een nieuwe term die ik onlangs tegenkwam in de krant - veroorzaakt, zijn evident. Steden als Barcelona, Rome, Venetië en natuurlijk ook Amsterdam, worden momenteel totaal overlopen. De stedelijke infrastructuur is niet toegerust om al die massa's toeristen zomaar op te nemen en op te vangen. Het leven voor de burgers in de binnensteden van toeristische centra wordt er steeds onaangenamer op. Want alles wordt er drukker, duurder, vuiler en ja, gewoon toeristisch. En wie wil er nu jaar in jaar uit een toerist zijn in zijn eigen stad?

Wat al dat heen en weer vliegen verder allemaal aan schade veroorzaakt aan ons milieu, dat hoef ik denk ik al lang niet meer uit te leggen. Naast de CO2-uitstoot die al die toeristische retourvluchten met zich mee brengen, is de geluidsoverlast vaak vreselijk. En niet alleen voor de omwonenden van de luchthavens. Nee, tijdens de afgelopen franciscaanse Pinkstervoettocht, die plaatsvond in Wijk aan Zee, heb ik dit weer optima forma ervaren.

impression image impression image

Op zaterdag heb ik geen vliegtuig gehoord. En dat kwam omdat er sprake was van stormachtig weer (windkracht 9), waardoor op Schiphol de nodige vluchten geschrapt moesten worden. Wel werd er die dag weer melding gemaakt van de zoveelste grafiet-regen, die het wonen in Wijk aan Zee, onder de rook van de Hoogovens, zo bijzonder maakt.
Maar op zondag vloog de ene na de andere machine over de prachtige duinen en het zonovergoten Wijkse strand. Het geluid dat die machines dan produceren overstemt echt alles. En elk gesprek dat we in ons wandelgroepje voerden, moesten we dan noodgedwongen onderbreken. Maar ja, de aan- en afvoer van de toeristenstromen dient ten allen tijde door te gaan. Ook als andere (binnenlandse) toeristen daar bijzonder veel last van hebben. En de natuur? Die wordt niets gevraagd. En die houdt ook - zoals gewoonlijk - zijn mond wel.

Ik wens alle lezers van dit blog een hele fijne vakantietijd toe.
Waarheen de reis deze zomer ook gaat.