impression image impression image

Een tractor met een grote aanhanger vol zand en puin passeert. De klep van de kiepaanhanger zat niet vast of niet goed dicht. In ieder geval was het zo dat de klep juist voor ons huis een eigen leven ging leiden. Het gevolg was dat zo’n 50 meter weg bezaaid lag met zand en puin. De chauffeur stond met zijn handen in het haar. Voorstelbaar, want direct doemen een aantal vragen op:

- Moet ik officiële instanties zoals politie of brandweer inschakelen of niet?

- Hoe kan het verkeer door blijven gaan?

- Hoe krijg ik de weg weer schoon?

Dan blijkt de oplossing simpeler dan gedacht. Van enkele kanten komen aanwonenden met batsen en bezems en in een klein half uurtje ligt alles weer op de wagen en is de weg weer schoon. Geen discussies over dat het onze weg, ons puin, onze schuld niet is. Nee, hier is een knelpunt en dat kan alleen opgelost worden door te handelen. Met woorden krijg je de weg niet schoon. En het is nog leuk ook om op een totaal andere manier even je buren te treffen. En de bestuurders van het langskomende verkeer hebben er begrip voor: even accepteren dat er maar één rijmogelijkheid is over de parkeerstrook en dat scheppende en vegende mensen de weg in beslag nemen

"Met woorden krijg je de weg niet schoon."

impression image impression image

De grootste verlegenheid kwam aan het eind. De chauffeur vroeg zich hardop: “Hoe kan ik jullie bedanken? Wat willen jullie hebben? Wat kan ik jullie betalen?” Een gebruikelijke vraag in een samenleving waarin alles in geld uitgedrukt schijnt te moeten worden. Maar de reactie was eenduidig: niets. Dit is niet iets wat je kunt of moet betalen. Dit doe je gewoon. De enige reactie was: “Ik hoop dat ik ook geholpen word als ik een keer in de knel zit.”

We zeggen wel eens dat het gewoon op straat ligt: de voorbeelden, de aanknopingspunten, tot zelfs het Rijk van God aan toe. Dit keer was het letterlijk zo. Een mooi voorbeeld van naastenhulp, of naoberschap zoals ze dat bij ons zeggen. Een voorbeeld dat een opsteker mag zijn in een tijd waarin onverschilligheid de boventoon lijkt te voeren. En dit is maar één voorbeeld. Als je goed luistert zijn er gelukkig nog veel van dit soort verhalen die opduiken. En als we ze niet horen of denken dat ze er niet zijn, kunnen we er altijd nog voor zorgen dat we ze maken.