impression image impression image

Het is een aparte tijd. Als blogger op het gebied van duurzaamheid, schreef ik herhaaldelijk over de toenemende milieudruk die de luchtvaart en het massatoerisme veroorzaken. Maar nu wordt er amper nog gevlogen in de wereld. Luchthavens zijn grotendeels veranderd in enorme parkeerterreinen voor vliegmachines.

De toerisme-industrie is in een paar dagen tijd bijna volledig stil komen te liggen. Er rijden ook veel minder auto’s rond. En in fabrieken worden momenteel geen auto’s meer geproduceerd; maar wel beademingsapparaten. Geen wonder dat de luchtkwaliteit steeds verder opknapt.

Mijn laatste blogs handelden over de harde protestmanifestaties die met name door nieuwe fanatieke boerenorganisaties overal in ons land gehouden werden. Maar nu wordt er nergens meer gedemonstreerd, zelfs niet in Den Haag. Ja, de enige betogingen die nu gehouden worden, zijn bedoeld als steunbetuiging aan het zorg-, winkel- en schoonmaakpersoneel. Want zij strijden opeens in de frontlinie tegen de grote onzichtbare vijand van dit moment; zij zijn de nieuwe helden van vandaag.

De relatief stille corona-tijd biedt veel ruimte tot bezinning. ‘Chances for changes!’

impression image impression image

En die nieuwe helden vechten vóór leven en welzijn van ons allen.

En met name het lot van de allerzwaksten en kwetsbaren – de zieken en ouderen – gaat hen, ons en onze regeringsleiders op dit moment ten zeerste aan het hart.

De harde economische krachten – altijd onvermoeibaar in beeld gebracht in statistieken vol koele productie- en groeicijfers – leggen het nu zowaar af tegen de zachte krachten van zorg en toewijding, barmhartigheid, liefde en wederzijdse verbondenheid.

Terwijl ik dit alles neerschrijf, bekruipt me het gevoel dat we samen bezig zijn om een nieuwe sprookjeswereld te creëren en te verwerkelijken. Maar de cijfers over de vele corona-slachtoffers helpen me dan weer ruw uit de droom. 

impression image impression image

Waar gaat het naar toe met onze huidige wereld? Worden na deze crisis alle oude draden weer opgepakt: ‘business as usual’? En dendert de wereld gewoon weer door richting de volgende crisis? Je weet wel: de zich steeds verergerende klimaatcrisis!

De relatief stille corona-tijd biedt veel ruimte tot bezinning. Ze biedt ons een zeldzaam keuzemoment aan: de kans op veranderingen… ‘Chances for changes!’

Op maandag 6 april plaatste prinses Irene een video op Facebook waarin ze zegt dat we na de huidige crisis meer bewust dienen na te denken over onze keuzes. “Hoe wilt U dat de wereld eruit komt te zien?”, vraagt zij. “Wat koop je? Wat doe je? Wat laat je? Hoe wil je je vakanties doorbrengen in de toekomst? Deze keuzes lijken klein maar hebben allemaal gevolgen voor het leven op aarde.”

En Irene eindigt haar gesproken brief met de stelling dat we angst dienen om te zetten in liefde en dankbaarheid. “Dankbaarheid voor de bossen die zuurstof geven aan al wat leeft. Liefde voor de bloeiende meidoorn. Voor al wat bloeit, vliegt, kruipt, zwemt. Laat liefde je innerlijke drijfveer en kompas zijn. Leef bewust.”