impression image impression image

Er is de afgelopen tijd heel wat afgepraat over de maatregelen die wel of niet genomen zijn door onze autoriteiten. Elk detail daarvan werd overbelicht. Ik weet niet hoe het u verging, maar mij werd de overvloed aan corona-berichten in de kranten, tijdschriften, het internet, tv en radio in één woord: TEVEEL! Ik merkte dat ik er gaandeweg moe en lusteloos van werd.

Daarom houd ik nu flink wat afstand van de overkill aan (fake)nieuws omtrent het virus. De hoofdzaken wil ik tot me nemen, alle bijzaken – en al het gepraat daarover – laat ik graag zitten. Kortom, ik selecteer momenteel strenger wat ik aan nieuws tot me neem. En ik denk er het mijne van.   

impression image impression image

Gelukkig stonden de voorbije maanden ook nog in een ander licht: het zonlicht!

Het was voluit lente. En het wordt nu voluit zomer. Heerlijk om daarvan te genieten. In de achtertuin hebben mezen en merels weer een aantal eitjes uitgebroed. En beide ouderparen hebben hun jongen succesvol grootgebracht.

Ook mussen zijn veelvuldig in de tuin te vinden. Ze klimmen steeds in de stengels van een grote lupine die onder de luizen zit. Zo heb ik ontdekt dat mussen graag luizen voeren aan hun jongen. Nooit geweten!

In de moestuin kon er volop gewerkt worden: wieden, composteren, zaaien, planten en oogsten. De verse kruiden, tuinkers, de rabarber en de aardbeien smaken overheerlijk. En dagelijks haal ik mijn hart op aan de kleurige bloemenpracht. Hommels, bijen en andere insecten worden er al net zo blij van, kan ik elke ochtend opnieuw constateren.

Doordat bloemen en bessenstruiken een flink deel van mijn tuin beslaan, verbouw ik zelf maar weinig groentes. Maar zie, regelmatig krijg ik die van andere tuinders aangeboden. Want hun oogsten zijn vaak zo overvloedig dat zij mij graag schenken wat hen ‘teveel’ is. Dankjewel, zeg ik dan.

De kosten van een ongebreidelde klimaatverandering zullen duizelingwekkend hoog zijn.

impression image impression image

Momenteel, wordt er veel gepraat over hoe de wereldeconomie uit zijn recessie moet komen na de pandemie. Velen breken een lans voor een ‘groen herstel’. Ze hopen dat de waanzinnige bedragen die men nu in de economie pompt, gebruikt zullen worden om de strijd tegen de klimaatverandering op te voeren. Want de kosten van een ongebreidelde klimaatverandering zullen anders duizelingwekkend hoog zijn. Gemeten aan de teloorgang van de biodiversiteit, maar ook aan geld. Zo betoogde Sandra Philippen, hoofdeconoom van ABN Amro, onlangs: ‘We hebben het vaak over de kosten van de transitie, maar de kosten van de niet-transitie zijn pas echt hoog!’ (NRC, E12, 13/14 juni 2020)

Maar het lijkt erop dat met het geld dat regeringen nu beschikbaar stellen vooral de ‘oude economie’ gesteund zal worden. En het gaat om veel geld. Welhaast teveel…

 

Afgelopen zaterdag woedde de zoveelste grote stalbrand. Deze keer ging het om kippenstallen in Barneveld. Duizenden dieren kwamen daarbij om het leven.

De dag daarvoor, op vrijdag 12 juni, voltooide ‘men’ de ontruiming van acht nertsenfokkerijen in Brabant en Limburg omdat de beestjes besmet bleken met corona. 570.000 nertsen, waaronder 480.000 puppy’s, werden er vergast.

TEVEEL!