impression image impression image

Politieke verslaggevers hadden het de afgelopen weken maar wat druk. De ene na de andere topambtenaar, staatssecretaris en minister werd verhoord door de commissie van de Tweede Kamer die de zogenaamde Toeslagen-affaire onderzoekt.

En terwijl in Den Haag de verhoren aan de gang waren, barstten elders de etterende wonden van witte-mannen-suprematie, antisemitisme en rechts-radicaal extremisme open in een vernieuwende politieke beweging die trippel-trappelend klaarstaat om Nederland grondig te veranderen en bij de tijd te brengen.

Dat het meest aaibare kamerlid van ons land te midden van dit politieke geweld voor de zoveelste keer een nieuw partijtje – Lijst Henk Krol – lanceerde, is menigeen wellicht ontgaan. Is niet erg ook, want het uiterst gelikte gloednieuwe partijprogram van LHK, gefinancierd door de kersverse voorzitter (vastgoedondernemer Pieter Bogaardt), wil vooral de sociale lasten voor werkgevers verlagen, bijvoorbeeld door het doorbetalen van loon bij ziekte drastisch in te perken van twee jaar naar maximaal zes maanden.

impression image impression image

Er kwam de voorbije weken dus bar weinig vrolijk nieuws uit de politieke arena. En op het coronafront gaat het ook al niet best. De afname van het aantal besmettingen is gestokt, ze zigzagt momenteel rond de 5000 gevallen per maand. Dus, daar gaat het kerstdiner met familie en vrienden! De horeca blijft voorlopig gewoon dicht. En wij, burgers van een van de rijkste landen ter wereld, blijven gegijzeld binnen onze eigen enge landsgrenzen. Vluchten gaat niet meer! Ja, je kunt de uiterste grenzen van ons koninkrijk opzoeken. Curaçao komen we nog binnen… Maar God mag weten wanneer ook daar alle stoplichten plotseling oranjerood gaan kleuren.

Kleuren, die we met Oud en Nieuw niet zullen zien oplichten in de van kruitdampen doortrokken gezwavelde champagnenacht, omdat de politiek heeft besloten dit jaar een keihard verbod in te voeren op het afsteken van alle vuurwerk!

Denk dan aan de honderdduizenden nertsen, die geruimd werden vanwege de coronapandemie.

impression image impression image

Dat laatste is trouwens wel goed nieuws voor de dieren. Voor onze honden en katten, onze parkietjes en kanaries. En natuurlijk ook voor al die 640 miljoen dieren in de vee-industrie die we elk jaar op een onnatuurlijke manier opfokken, gebruiken en doden. De meeste daarvan zijn rond de feestdagen natuurlijk allang niet meer in leven, maar we kunnen ze dan tenminste deze ene keer tijdens de jaarwisseling herdenken met een heuse minuut stilte.

Ja, mensen, laten we dat doen dit jaar. Eindelijk doet zich de unieke gelegenheid voor om dat te doen. We kunnen gezamenlijk al die miljoenen dieren herdenken die in het afgelopen jaar in ons land hun leven hebben gelaten voor ons, en door ons, mensen.

Denk dan aan de honderdduizenden nertsen, die geruimd werden vanwege de coronapandemie.
En denk aan alle varkens en kippen, die ook dit jaar weer door plotselinge ‘stalbranden’ het leven hebben gelaten.
En denk aan het pluimvee dat geruimd is vanwege de vogelgriep, die momenteel rondwaart in het donker. Een griep die ook voor zoveel in het wild levende vogels het einde betekende.

Ja, laten we met kerstmis de levende vogels verwennen met zaad en broodkruimels, zoals Franciscus van Assisi dat in zijn tijd al deed en propageerde. En met de jaarwisseling houden we dan een minuut stilte om alle (ge)dode dieren te herdenken. Doe je mee?