impression image impression image

Iedereen zal dit herkennen. Als je één keer een reis, hotel of huisje geboekt hebt bij een reisorganisatie of vakantiepark, dan word je daarna bestookt met mails die je willen verleiden meteen weer een nieuw vakantieachtig avontuur aan te gaan.

De aanhef van de laatste ‘vakantiemail’ die ik ontving luidde: ‘De tijd dringt als je naar deze bestemmingen wilt’. En natuurlijk worden je allerlei extra kortingen beloofd als je snel weer boekt.

De sites waarop je kunt boeken beloven je ZOMERSE AVONTUREN en roepen je toe: DROOM. VIND. ONTDEK. En ook: VERTREK MET DE ZUIDERZON!

Duurzame vakanties

Reisorganisatie Corendon adverteert zelfs al met duurzame vakanties. Benieuwd naar wat een duurzame vakantie inhoudt, lees ik daarom graag verder op hun site:

“Reizen maakt je wereld groter en het verruimt je blik. Het is van groot belang dat we dit op een steeds duurzamere manier doen. Daarom kiezen ook steeds meer accommodaties voor de focus op het beschermen van de natuur en de lokale bevolking.

Als een accommodatie een erkend certificaat heeft gekregen voor duurzaamheid, houdt dat in dat het hotel voldoet aan de hoogste internationale standaarden en afspraken. De Global Sustainable Tourism Council (GSTC) is het instituut dat hiervoor de criteria vaststelt. Bijvoorbeeld op het gebied van eerlijke lonen, afvalscheiding, energiebesparing, dierenwelzijn en anti-discriminatie.

De keurmerken en certificaten die de GSTC erkent, worden gezien als de strengste en beste labels binnen de hotelbranche. Corendon werkt alleen met keurmerken die hieronder vallen. Dit zijn bijvoorbeeld Green Key, Travelife en Biosphere.”

Ook lees ik dat deze maatschappij gedeeltelijk Sustainable Aviation Fuel gebruikt, een duurzaam inkoopbeleid hanteert en verschillende goede doelen ondersteunt.

Gelukkig zegt Corendon ook duidelijk:

“Als touroperator, luchtvaartmaatschappij én hotelorganisatie dragen we een grote verantwoordelijkheid voor een duurzamere vorm van vakantie vieren. We doen wat we kunnen om vakanties zo duurzaam mogelijk te maken, maar écht duurzame vliegvakanties bestaan (nog) niet helaas.”

impression image impression image

Minder vliegen

En zo is het! Duurzame vliegvakanties bestaan gewoonweg niet. En ze zullen nooit en te nimmer bestaan. Vliegvakanties dragen steeds meer bij aan overtoerisme. In alle vakantieperiodes verplaatsen zich massa’s toeristen per vliegtuig van punt A naar B. En dat luchtverkeer draagt aanzienlijk bij aan de doorgaande klimaatverandering en de opwarming van de aarde.

Een zonvakantie in het zuiden is daarmee nu al vaak geen pretje meer. Periodieke hittegolven met temperaturen van boven de veertig graden komen steeds vaker voor.

Met bosbranden en plaatselijke drinkwatertekorten als resultaat.

Nee, het is helder dat veel vliegen de klimaatcrisis alleen maar kan verergeren.

Daarom is het ergerlijk dat luchtvaartmaatschappijen procederen tegen de Nederlandse Staat die het aantal vluchten van en naar Schiphol probeert in te dammen.

Het indammen van de wereldwijde CO2-uitstoot is hard nodig. Het ene na het andere klimaatrapport hamert daarop. En iedereen zou op dat terrein zijn verantwoordelijkheid moeten pakken. Vooral de rijkere wereldburgers, want zij zijn grotendeels verantwoordelijk voor de klimaatcrisis. Waar een individu in het Afrikaanse land Niger per jaar gemiddeld slechts 0,1 ton CO2 veroorzaakt, veroorzaakt de gemiddelde Nederlander zo’n 9 ton CO2 per jaar. En dat is echt wel een behoorlijk verschil lijkt me.

Jij en ik kunnen onze verantwoordelijk onder andere pakken door minder of niet meer te vliegen. Ook al kunnen we het makkelijk betalen, omdat de vliegbranche praktisch de meest gesubsidieerde sector ter wereld is, waardoor vliegtickets erg goedkoop zijn.

Graag zeg ik samen met LOESJE:

Als wij nou veranderen, dan hoeft het klimaat het niet te doen!