Onderdelen en projecten van de Franciscaanse beweging

Vereniging van Broeder Frans

De Vereniging Broeder Frans is een beweging van mensen die zich geïnspireerd voelen door Franciscus en Clara. Die voor hun dagelijks leven wat leefregels kunnen en willen gebruiken om in beweging te blijven. De leden hebben een verschillende kerkelijke achtergrond.

Custodie Noord Holland-Noord

De Custodie Noord Holland-Noord verzorgt in Noord Holland verschillende activiteiten op het gebied van franciscaanse spiritualiteit.

Antonius Gemeenschap

De Antonius Gemeenschap is actief in Haarlem en verzorgt samen met de gemeente, andere organisaties en particulieren verschillende activiteiten op het gebied van franciscaanse spiritualiteit. Deze activiteiten zijn onder te verdelen in de categorieën 'Antonius kookt', 'Vrede en gerechtigheid', 'geloof en samenleving' en 'armoede en perspectief'.

Franciscaanse Gideonsbende

De Franciscaanse Gideonsbende is een ‘bende’ van mensen die zich actief inzet tegen maatschappelijk onrecht en ongelijkheid in de samenleving. De acties die zij bedenken zijn klein en eenvoudig uit te voeren.

 

impression image impression image

Franciscaanse Congregaties

Franciscanessen Missionarissen van Maria

Franciscanessen van Aerdenhout

Franciscanessen Missiezusters van de H. Antonius

Franciscanessen b.m.v.a.

Franciscanessen van Charitas

Franciscanessen van de H. Familie

Franciscanessen van de H. Elisabeth

Franciscanessen van de H. Jozef

Franciscanessen van de H. Lucia

Franciscanessen van Maria Mater Dei

Franciscanessen van Mariadal

Franciscanessen van de H. Mauritius

Franciscanessen van Sint Anna

Franciscanessen Penitenten van de Eenheid

Franciscanessen Kleine Zusters van de H. Joseph

Franciscanessen van Bergen op Zoom

Franciscanessen van Denekamp

Franciscanessen van Dongen

Franciscanessen van Etten

Franciscanessen van Heythuysen

Franciscanessen van Oirschot

Franciscanessen SFIC

Broeders van Huijbergen

Broeders Penitenten

Kleine Broeders van de H. Joseph

Broeders Franciscanen Bleijerheide

Contact via de Franciscaanse Beweging.

Franciscaanse Centra

Stichting ADOFF Franciscaans Steunfonds

Stichting ADOFF is opgericht in 1975, met als doel de franciscaanse spiritualiteit te verdiepen en te verspreiden in Nederland. Stichting ADOFF werkt aan de realisatie van haar doelstelling door activiteiten van franciscaanse organisaties in Nederland met financiële middelen te ondersteunen. 

Franciscaans Studiecentrum (FSC), Utrecht

Het Franciscaans Studiecentrum (FSC) is een wetenschappelijk instituut verbonden aan de School of Catholic Theology (TST) van Tilburg University. Het FSC verzorgt publicaties, colleges, cursussen en studiedagen over franciscaanse spiritualiteit en geschiedenis. Als wetenschappelijk expertise- en adviescentrum richt het zich daarbij onder meer op maatschappelijke vraagstukken, en staat het ten dienste van diverse maatschappelijke, religieuze en commerciële instellingen.

Franciscaans Jongerenwerk

“Het FJW verwelkomt jongeren in hun kloosters en laten hen graag uitnodigen in hun eigen bijeenkomsten. In ons optrekken met hen (vergezelbenadering) delen wij met hen hoe wij in het leven staan. Wij vragen de jongeren naar hun gedachten over leven en zin, en we luisteren naar hun antwoord. Zo ontstaat een dialoog, waardoor wij kunnen groeien aan elkaar.” 

De Wonne

Midden in de stad Enschede ligt aan de Noorderhagen, De Wonne. Vroeger heette dat ‘het klooster’, of het Larinks-Sticht. Momenteel is het nog steeds een soort klooster, maar dan een klooster ‘waar een straat doorheen loopt’.

Franciscans International

Franciscans International is een non-profit ngo die opkomt voor de rechten van de mens. Zij zijn de franciscaanse stem bij de Verenigde Naties en beschermen de kwetsbare, vergeten en gewonde mens door hun lobby praktijken.

Franciscaanse Stille Retraites

De Franciscaanse Stille Retraites met persoonlijke begeleiding zijn rust- en bezinningsmomenten op je levensweg. Met deze retraites willen wij ingaan op de behoefte van ieder die verlangt naar verdieping. Verlangen om je leven aan te kijken, precies zoals het is, en je dan bewust te worden van wat en Wie je roept.

Tochtgenoten van Sint Frans

De tochtgenoten van Sint Frans oftewel de Compagnons de St François is een internationale christelijke beweging, van oorsprong katholiek, franciscaans geïnspireerd en oecumenisch van aard, bestaande uit zelfstandige nationale bewegingen (de naam verschilt per land).

TAU (België)

TAU gelooft dat er diepgang en spiritualiteit schuilen in ieder mens. Daarom wil TAU mensen de kans geven om het kleurrijke pallet van de franciscaanse traditie te leren kennen en te vertalen naar de context van het leven vandaag.

Museum 'De Mindere'

Museum van de minderbroeders Franciscanen in Sint-Truiden.

Het Hof van Lof

Eeuwenlang heeft in de tuin het nut voorop gestaan. Maar de bomen, bloemen en planten mogen nu hun eigen verhaal vertellen. Niet om wat ze opbrengen worden ze gewaardeerd, maar om wat ze zijn. Ze zijn een stukje van de schepping, mooi door hun kleur en vorm, verbazend door hun manier van groeien en voortplanten, boeiend ook door de ideeën waarop ze je brengen.

Avant Spirit

Avant Spirit is een centrum voor stilte, bewustwording en ontwikkeling. Zij zijn gehuisvest in het authentieke Emmausklooster te Velp (NB), een plek die zich kenmerkt door haar rust en sereniteit.

De Huijberg

De Huijberg is een leefgemeenschap die leeft vanuit inspiratie, in verbondenheid met de natuur. Sinds de zomer van 2019 ontwikkelt het groene leven zich hier, met drie bewoners, meewoners, vrijwilligers, meewerkers en meer.
De Broeders van Huijbergen geven hun bestuurshuis, gastenkamers, tuin en groene vleugel in bruikleen om de spirituele traditie van deze plek voort te zetten.

impression image impression image

Franciscaanse thema's

Bloeiende klaproos

Site van Hans Sevenhoven over franciscaanse en aanverwante onderwerpen, met veel franciscaanse links.

Franciscaanse Weg

Gezamenlijke website van de minderbroeders franciscanen, kapucijnen, conventuelen, clarissen, OFS, FB.

De ziel gaat te voet

Wandelen en spiritualiteit van Marijn van Zon

Terug naar boven