Auteur: Kok Klever

impression image impression image

Met heel veel genoegen hebben we in Arnhem 36 rugzakjes van de Franciscaanse Beweging gevuld voor kinderen die niet op vakantie kunnen gaan. Via de buurtpastor en de school hadden we voornamen en leeftijd van de kinderen gekregen. We hebben de kinderen in drie groepen verdeeld: onderbouw, midden- en bovenbouw. En daar met het inkopen van speelgoed (kleurpotloden, schetsboeken, stickervellen, frisbees, armbandjes, balsetjes etc.) rekening gehouden.
De Vincentiusvereniging was zo enthousiast over het initiatief dat ze een mooi bedrag beschikbaar stelden om speelgoedbonnen te kopen, zodat de kinderen ook een keer zelf iets kunnen uitzoeken. En ook de plaatselijke middenstand heeft geholpen (ijsbonnen, uitdeelzakjes snoep etc.).

Het gaat natuurlijk met name om de kinderen en hun gezinnen. Maar het mooie is dat je ook een stuk bewustwording ziet groeien bij veel mensen die van het initiatief horen: men gaat bewuster zien dat een heleboel gezinnen vanwege de moeilijke financiële situatie niet op vakantie kunnen.

De opdracht van de Gideonsbende was ook: zoek bondgenoten bij dit initiatief!

Juist omdat mensen zo geraakt zijn door het project, was dat niet zo moeilijk. Twee collega’s uit de Werkgroep Verzet tegen armoede hebben in hun wijk voor 22 kinderen rugzakjes gevuld, geholpen door vrijwilligers. De M.O.V groep namen 5 rugzakjes voor haar rekening, met name voor kinderen uit het Asielzoekerscentrum.

Kinderen en kleinkinderen hielpen met sorteren en inpakken. Een buurvrouw ging mee inkopen. De mensen in de zaken die sponsorden, waren er ook door geraakt.
De vrijwilligers van het Diakonaal Inloophuis gingen mee bij het uitstapje naar het Watermuseum. Dat was ook echt een succes! Zoals blijkt uit het verslag van de buurtpastor:

Uit het verslag van de buurtpastor

De aftrap van deze actie was op 8 juni 2013 in Den Bosch, hier vind je de tekst van de inleiding van Nelleke Wijngaards-Serrarens over Kinderen en Armoede.