impression image impression image

Hoera!

In 2022 was Vreugde het jaarthema van de Franciscaanse Beweging. We vierden feest omdat de Franciscaanse Beweging 25 jaar bestaat. Dat deden we met verschillende activiteiten en projecten die het brandend houden van het franciscaanse vuur symboliseerden.

impression image impression image

We aten samen...

Met een gespreksstoof nodigden we mensen uit voor een bezinnende maaltijdestafette. De gespreksstoofpot reisde door heel Nederland! Onder het nuttigen van een stoofpot deelden we verhalen en gingen we met elkaar in gesprek over vreugde.

Een stoofpot is een gerecht dat langzaam gaar gestoofd wordt in een pan. Met behulp van een beetje water, om te voorkomen dat het eten aanbrandt, kan het pruttelen en garen. Wij mensen zijn als stoofpotten, we pruttelen over van alles en nog wat in het leven. Tijdens de gespreksstoof deelden we deze ervaringen met anderen en zochten we samen naar antwoorden, troost, hoop en inspiratie.

Op 18 februari stond de pan op het vuur in regio Tilburg-Breda. Peter Derks reflecteert in deze blog op de maaltijd. Omdat de gespreksstoof zo goed in de smaak viel (letterlijk en figuurlijk), is het materiaal hier gratis te downloaden. 

impression image impression image

We gingen met Franciscus op pad...

Ter ere van het 25-jarig bestaan van de FB reisde een kleine Franciscus door Nederland. Wat geven we aan elkaar door als we elkaar ontmoeten en een tijdje samen optrekken?

Hier schrijft Ida Kuyk over Franciscus als gast en pelgrim in haar dagelijkse leven. En hier lees je meer over het project.

impression image impression image

We hingen zelf de slingers op...

We deelden iedere maand twee vlaggetjes - een voor jezelf en een om weg te geven - met een inspirerende tekst, illustratie en een verhaal rondom het thema vreugde. Samen vormen de vlaggetjes een slinger van vreugde. Om het leven mee te vieren en in het voorbijgaan even bij stil te staan.

Je kunt hier meer lezen over het project én de vlaggetjes downloaden.

impression image impression image

We stonden stil bij weerbarstige vreugde...

Op zondag 18 september organiseerden we een inspiratiemiddag rondom het thema Weerbarstige vreugde.

Het leven wordt gekenmerkt door weerbarstigheid; we ontkomen er niet aan om te leren omgaan met dingen die we ten diepste eigenlijk niet willen. Maar: juist door die levenservaringen kunnen we tot een diepere ervaring van vreugde komen. Tijdens deze middag verkenden we die weerbarstige vreugde middels inspirerende workshops.

impression image impression image

We wisselden cadeaus uit...

Bij een feest horen natuurlijk cadeautjes. Tijdens het Algemeen Kapittel - de jaarlijkse ledenvergadering op 12 november - nam iedereen een cadeautje, inclusief een wens of persoonlijk berichtje, mee voor een ander. 

Na de bestuurlijke zaken, die in de ochtend werden besproken, zetten we het feest nog even voort in de middag met mooie workshops. 

En we blikten terug.

We doken natuurlijk ook in het fotoarchief en in onze herinneringen. In het laatste nummer van Alle Goeds in 2022 keken we terug én vooruit. Je kunt de artikelen hieronder inzien, evenals wat kiekjes uit de oude doos.

content-image content-image content-image content-image
content image content image
content image content image
content image content image
content image content image
content image content image